Proč dělá krtek Krtince?

Proč dělá krtek Krtince?

Kdy dělá krtek Krtince

Fakt: Krtek hloubí dva typy chodeb

Ty se nacházejí 10 až 40 cm pod zemí a krtek je hloubí v zimě nebo v období velkého sucha, když je hmyz schovaný hlouběji pod zemí. Krtek je vždy tam, kde je potrava, proto vždy na jaře nebo na podzim vidíme víc rozryté půdy a krtinců.
Archiv

Jak krtek dělá hromádky

Krtek, tento menší černý savec, žije jen několik decimetrů pod zemí. Zde buduje chodby obytné a okružní, ve kterých loví svou potravu. Na povrchu při budování chodeb tvoří typické hliněné hromádky (kopečky půdy), což jsou vlastně vrcholky nejčastěji větracích šachet.
Archiv

Kdy vylézají krtci

Říká se, že krtek vylézá ze země každou lichou hodinu. V takovém případě na něj čeká velké nebezpečí v podobě dravců, kteří by si na něm rádi pochutnali. Pro zahradníka je to ale skvělá příležitost, protože jej můžete sebrat třeba do kýble a odnést někam, do volné přírody, kde nebude škodit.
Archiv

Jak škodí krtek

Živí se živočichy, kteří okusují kořínky rostlin a udržuje rovnováhu v počtu hmyzu. Krtek škodí jedině svými chodbami a krtinci. Krtince nám hyzdí pracně udržované trávníky a chodbičky navíc mohou poškodit kořenový systém rostlin. Krtčí cestičky totiž mohou rostliny odříznout od živin zničením kořenového vlášení.

Jak se zbavit krtka

Vyhánějte kouřem. Do chodeb můžete vsypat větší množství cigaretových nedopalků, pach je krtkům velmi nepříjemný. Drastičtější metodou je použití dýmovnice nebo vhánění kouře do chodeb. Pomáhají i zapálené sirné knoty.

Jak chytit krtka

Krtka můžete také chytit. Na trhu jsou mechanické trubkové, klešťové či klecové lapače, které zakopáte do používané chodbičky, krtek tam vleze a už se nedostane ven. Bohužel krtek před sebou hrne hlínu, která leckdy spouštědla zablokuje. Možná proto lépe funguje ručně vyrobená trubková past.

Co pije krtek

Zpočátku pijí mateřské mléko, po 3 týdnech sama loví. Pohlavně dospívají již v druhé polovině prvního roku života a poprvé se rozmnožují obvykle hned následující jaro.

Co nesnáší krtek

Krtci nemají rádi zápach některých rostlin, většina z nich ale kvete pouze v letním období. Pozor na to, že některé uvedené rostliny jsou jedovaté: pryšec skočcový, afrikán, řebčík, laskavec.

Co odpuzuje krtky

Krtek má velmi citlivý čich, takže pokud rádi experimentujete, zkuste na zahradě například vysadit rostliny, které krtka údajně odpuzují:řebčík královský (Fritillaria imperialis)pryšec skočcový (Euphorbia lathyris)komonice (Melilotus)černý bez (Sambucus nigra)afrikány (aksamitník, Tagetes)

Jak se rychle zbavit krtka

Vyhánějte kouřem. Do chodeb můžete vsypat větší množství cigaretových nedopalků, pach je krtkům velmi nepříjemný. Drastičtější metodou je použití dýmovnice nebo vhánění kouře do chodeb. Pomáhají i zapálené sirné knoty.

Co opravdu funguje na krtka

Mezi vůbec nejúčinnější chemické odpuzovače krtků patří naftalín a benzín. Dříve byl používán také proti molům. Není to zrovna ekologický způsob, jak se zbavit krtka, ale pokud ho dostanete do jeho chodeb, bude to pro něj natolik nesnesitelné, že se raději přestěhuje.

Co jí krtek

V okružních chodbičkách, které jsou několik decimetrů pod zemí, loví potravu. Živí se larvami, žížalami, hmyzem, drobnými hlemýždi, ještěrkami, nepohrdne ani myši či žábou. Této havěti spotřebuje denně téměř tolik, kolik sám váží. Často se objevuje v čerstvě obdělané půdě bohaté na tyto živočichy.

Jak vyzrát na krtka

Jak vypudit krtka ze zahradyVyužijte jeho dobrý sluch. Hlučné prostředí krtky neláká.Pořiďte si kočku. Krtek má jednoho opravdu velkého nepřítele a tím je kočka.Pěstujte, co krtkům nevoníVykuřování krtčích chodeb.Trubkové a další pasti na krtky.Elektronická a mechanická zvuková zařízení

Jak se zbavit Krtincu

Postupujte následovně:Najděte krtinec. Půdu, kterou krtek vyryl, odhrňte.Hledejte vchod do krtince – ten můžete odkrýt pomocí větvičky.Vchod do krtince pročistěte od přebytečné půdy.Co nejhlouběji do vchodu vložte rybí hlavu.Zahrňte ji půdou a dobře udupejte.

Jak vzniká Krtinec

Krtiny vznikají vytlačováním hlíny napovrch, když se krtek zahrabává do půdy. Mnohdy mohou dosahovat až 15 cm výšky. Tunely – Krtci tráví většinu času kopáním tunelů při kterém hledají potravu. Ty bývají mnohdy viditelné na povrchu jako vyvýšené, hliněné hřebeny a většinou propojují několik krtin dohromady.

Co je nejlepší na krtka

“ RADA: Použijte čerstvou citronovou kůru, psí a kočičí srst, tvarůžky, listy ořešáků. „Zahrádkáři zkoušejí krtka vypudit například i obaly od různých aromatických sýrů, někdo možná i kus nějakého toho romadúru ke svačině oželí.

Jak se zbavit Krtice

→ Krtek je u nás chráněný, z pozemku jej můžete pouze vyhánět. Pokud už se vám krtek na zahradě usadil, můžete z jeho práce přeci jen také něco vytěžit. Zemina z krtinců je kyprá a naprosto bez plevele. Použijte ji jako substrát při pěstování sazenic.