Jak správně sušit mátu?

Jak správně sušit mátu?

Kdy se suší máta

I když mnohá literatura uvádí, že máta se má sklízet před rozkvětem, určitě neprohloupíte, pokud ji budete sklízet v plném květu. Vždy tak však konejte za slunečného dne, nejlépe někdy kolem poledne. Právě v tom čase obsahuje máta nejvíce vonných silic.
Archiv

Kdy sbírat a sušit meduňku

Sběr, sušení, uskladnění: Meduňka se sbírá v červnu a červenci okolo 12. hodiny před obdobím květu. Ideální je sbírat především mladé vršky, které poskytují kvalitnější drogu než starší rostliny. V horkých dnech se obsah léčivých silic snižuje, proto je dobré vrhnout se na sběr v chladnějším počasí.

Jak dlouho se suší Meduňka

Zapněte sušičku, nastavte 45 stupňů a nastavte 12 hodin. Pokud nemáte nastavitelnou teplotu, je to škoda. Čím bude nižší teplota, tím se zachová více prospěšných látek. Po 8 hodinách choďte meduňku kontrolovat.

Jak dlouho sušit mátu v sušičce

Orientačně 3-6 hodin, podle výkonu sušičky. Pozor na umytí bylinek před sušením. V takovém případě se může doba sušení protáhnout až na několikanásobek původní předpokládané doby. Že jsou bylinky správně vysušeny poznáte podle toho, že je při zmáčknutí rozdrtíte na prášek.
Archiv

Co dělat s Vykvetlou mátou

Na jaře rychle vyženou nové výhony a zmlazené keříky vypadají lépe než zdřevnatělé. Sušenou ji využijeme především v podobě mátových čajů a pikantních omáček, případně si ještě z čerstvé můžeme udělat tinkturu a lístky máty si můžeme i zamrazit a postupně využívat do lahodných ledových nápojů.

Co udělat s mátou

Jak ji využít v kuchyni

Čerstvou mátu používáme do nádivek, marinád na maso, do mletého masa, k jehněčímu, šašlikům, luštěninám, do sýrů, pomazánek a omáček. Asi nejznámější je její použití do osvěžujících nápojů (mojito, čaj), likérů, sirupů, k výrobě dezertů a cukrovinek (zmrzlina, čokoláda, žvýkačky, bonbony).

Co s čerstvou meduňkou

Prodává se sypaná i v čajových sáčcích a je z ní chuťově výborný čaj. Čerstvá meduňka se může vyluhovat v horké i studené vodě. Z meduňky můžete udělat i výborné domácí limonády nebo horký čaj. Meduňka se může používat také ve formě tinktury nebo vína.

Jak spravne trhat mátu

Sbíráme listy, nebo celé vršky z rostliny včetně stonku. Mátu můžete sušit, nebo ještě lépe, zamrazit. Nať sklízejte nejlépe před rozkvětem, sušte ve slabých vrstvách vždy ve stínu.

Co z cerstve meduňky

Meduňka se hojně využívá také v běžné kuchyni a to pro její svěží citrónovou vůni i chuť. Velmi chutná je v zeleninových salátech, omáčkách na ryby či majonéze. Přidat ji ale můžete také do marinády na grilované maso. Výborný je také meduňkový ocet.

Jak sušit mátu v sušičce

Bylinky je třeba sušit na teplotu 45°C – 48°C. Vyšší teploty by mohly zničit cenné látky, které jsou v nich obsažené. Jak dlouho se bylinky v sušičce suší Orientační doba činí 3-6 hodin, podle výkonu sušičky a typu rostlinky.

Jak nejlépe sušit bylinky

Bylinky nikdy nesušíme na slunci, ale na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě. Dobré jsou například několikapatrové závěsné sítě na sušení bylinek či hub. Můžeme je také v tenké vrstvě rozložit na čistý bílý papír (např. balicí), ale nikdy ne na noviny.

Co s květy máty

Pro zachování krásného vzhledu máty pravidelně sbírejte její listy a vytrhávejte ty stonky, které rostou nesprávným směrem. Pamatujte, že máta kvete během prázdnin, takže její malé květy by měly být oříznuty před rozkvětem, aby zůstala v těsném hroznu.

Co udělat z čerstvé Maty

Máta se nejčastěji používá jako čerstvá základní ingredience nápojů, ale rovněž do zmrzlin, dají se s ní ochutit dezerty či moučníky. Dále si z ní můžete uvařit ozdravný nálev, který se zalévá vařící vodou a louhuje 15 minut. Doporučuje se pít 2–3krát denně.

Jak vyrobit olej z máty

Jemně nasekanou mátu vložíme do nádoby a zalijeme jedlým olejem (např. slunečnicovým či olivovým). Nádobu poté dobře uzavřeme a necháme cca 14 dnů odležet. Poté směs přecedíme do vhodných nádob a olej uchováváme na chladném místě.

Jak často zalévat meduňku

V bylinkových spirálách meduňce vyhradíme nejníže položené místo, kde se zdržuje vlhkost. V dlouhodobém suchu se jí nedaří. Během vegetačního období meduňku mělce okopáváme a odplevelujeme. Přiměřeně zaléváme a nejméně jednou za 3 týdny přihnojíme kompostem.

Jak sbírat meduňku

Sklizeň: nať meduňky sklízíme ještě před rozkvětem (konec června až začátek července). Na malých plochách meduňku sklízíme srpem a to asi 15 cm nad zemí, ve velkém žacím strojem. Sklizeň v prvním roce je poměrně nízká (15 kg z 1 aru), v dalších letech se zvyšuje – pohybuje se od 20 – 40 kg z 1 aru.

Co potřebuje máta

Všechny máty jsou vlhkomilné, vyžadují dostatečnou a pravidelnou zálivku. Svědčí jim polostinné místo, ale při dostatečném zalévání snesou i slunce. Mátě vyhovuje místo chráněné před větrem a běžná, dobře propustná zemina, která může být obohacená rašelinou a vylehčená troškou písku.

Jak casto se má Zalevat máta

Máta sice miluje vodu, ale podmáčená půda může způsobit nadměrné hnití kořenů. Mátu je potřeba zalévat během suchých období, aby půda byla vždy míně vlhká, ovšem ne mokrá! To nejlépe zjistíte přiložením prstu, pokud je půda na dotek suchá, znamená to, že vaše rostlina potřebuje zalít.

Proč pít meduňku

Jako prevence působí meduňka lékařská například na astma. Moderní medicína dále prokázala její účinky proti virům, kdy pomáhá při různých povrchových infekcích (například při oparech), na revmatické otoky a modřiny. Také je vhodná při překyselení organismu, kdy pomáhá obnovit acidobazickou rovnováhu.

Jak dlouho vařit meduňku

Meduňkový čaj

Příprava meduňkového čaje je přitom také jednoduchá. Stačí vzít 10 lístků čerstvé meduňky (nebo 1-2 čajové lžičky sušené meduňky), zalít vroucí vodou a nechat 10 minut louhovat. Osladit je meduňkový čaj možné medem nebo třtinovým cukrem a nic nezkazíte ani pár kapkami citronu.

Kdy sbírat bylinky na sušení

Kdy se vydat na sběr léčivých bylinek

Bylinky sbírejte za suchého počasí, nikdy ne po dešti. Vlhké byliny snadno napadne plíseň. Kořeny je nejlepší sbírat po ránu nebo vpodvečer, vdobě kolem poledne se sbírají listy, květ i nať. Při sběru dejte pozor, ať zbytečně nepoškodíte celou rostlinu.

Jak rychle usušit bylinky

PřípravaBylinky rozložte na talíř aby byly v co nejtenčí vrstvě. Majoránku, oregano nebo mátu dávejte větev vedle větvičky aby nebyly na sobě.Zapněte mikrovlnku na maximální výkon. Zapněte na 30 sekund, zkontrolujte, otočte a opakujte.Pokračujte do sucha. Trvá to kolo 1-2 minut.

Jak dlouho louhovat cerstvou mátu

Mátový čaj si můžete připravit tak, že čerstvé či sušené listy zalijete vařící vodou, přikryjete a necháte 15 minut louhovat.

Jak vyrobit extrakt z máty

Mátový extrakt

Očištěnou mátu natrhejte na drobné kousky, tím pustí víc silice. Dejte do vhodné sklenice a opět zalijte 250 ml vodky a uložte do lednice. Opět počkejte 4 – 6 týdnů, než se máta vylouhuje. Avšak na rozdíl od vanilky, kterou v extraktu necháváme, mátu scedíme a vyhodíme, by nám zůstal čistý extrakt.

Kdy se sazi meduňka

Meduňka jako součást bylinkové zahrady

Semena meduňky vyséváme do pařeniště do vzájemné vzdálenosti 3cm v průběhu března, semena vyklíčí do 25-28 dnů. Trsy získáváme z dospělých rostlin brzy na jaře předtím, než rostlina začne rašit, případně na podzim do poloviny září.