Kdo musí komunikovat datovou schránkou?

Kdo musí komunikovat datovou schránkou?

Kdo musí mít zřízenou datovou schránku

Jedná se například o spolky, nadace, společenství vlastníků jednotek či obecně prospěšné společnosti. Povinnost používat datovou schránku se bude od roku 2023 vztahovat i na fyzické podnikající osoby, tedy na všechny živnostníky a další osoby samostatně výdělečně činné, a to včetně OSVČ bez identifikačního čísla.
Archiv

Kdo má povinnost doručovat do datové schránky

Skutečnost: Zákon jasně hovoří o tom, že orgán veřejné moci je povinen zasílat dokumenty do datové schránky, je-li zřízena. Lze tedy nepřevzít papírovou obálku a pokud by došlo k soudnímu sporu, doložit, že do datové schránky nebyla zpráva doručena.

Kdo musí mít datovou schránku od 11 2023

Datovou schránku od 1. ledna 2023 získají všichni živnostníci a nepodnikající právnické osoby | Ivančice. Informace o povinném subjektu dle zákona 106/99 Sb.
Archiv

Kdy bude povinná datová schránka

Od ledna 2023 bude Ministerstvo vnitra dle zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů postupně zřizovat datové schránky všem subjektům vedeným v registru osob. Největší část z nových držitelů schránek budou tvořit podnikající fyzické osoby, tedy živnostníci a další OSVČ.

Jak se vyhnout zřízení datové schránky

Datová schránka bude zřízena i subjektům, které mají živnost pozastavenu. Důvodem nezřízení či znepřístupnění datové schránky je pouze výmaz subjektu ze zákonem stanovené evidence, tj. ukončení podnikání.

Co se stane když Nevyzvednu datovou schránku

Těm, kteří se sami nepřihlásí, se schránka automaticky aktivuje po uplynutí 15 dnů ode dne doručení přihlašovacích údajů. I v tomto případě se uplatní fikce doručení, pokud si adresát písemnost nevyzvedne na poště.

Co se stane když si Nevyzvednu datovou schránku

Těm, kteří se sami nepřihlásí, se schránka automaticky aktivuje po uplynutí 15 dnů ode dne doručení přihlašovacích údajů. I v tomto případě se uplatní fikce doručení, pokud si adresát písemnost nevyzvedne na poště.

Proč nemít datovou schránku

Proč ji nemít Mínusy u datových schránek jsou to, že dokument, který přijde, se do deseti dní automaticky považuje za doručený. Nezáleží, jestli jste se během této doby do schránky přihlásili a zprávu skutečně přečetli. Můžete tak prošvihnout lhůtu pro odvolání nebo dlužit za pokutu, o které nevíte.

Co stojí datová schránka

Zřízení datové schránky je zdarma. Nejjednodušším způsobem je požádat o založení datové schránky na kontaktním místě Czech POINT. O datovou schránku můžete také požádat: Osobně – Vyplněnou žádost předáte na podatelnu Digitální a informační agentury (DIA).

Co se stane když si Neaktivuji datovou schránku

Pokud si někdo neaktivuje datovou schránku sám a nechá to na nás, tak na to má zcela nepochybně právo a neporušuje zákon. Nehrozí mu rovněž ani žádná sankce, ale sám sebe připravuje o možnost se s datovou schránkou seznámit, naučit se s ní pracovat a vyzkoušet si některé věci v tom prostředí.

Jak často se přihlašovat do datové schránky

Heslo doporučujeme měnit každých 90 dní. Pokud si nepřejete měnit heslo každých 90 dní, je třeba si v nastavení datové schránky nastavit neomezenou platnost hesla.

Co umožňuje datová schránka

Datová schránka je elektronické úložiště, které je určeno k doručování dokumentů (datových zpráv) orgány veřejné moci, k provádění úkonů vůči orgánům veřejné moci. Zjednodušeně řečeno, datová schránka slouží k přijímání a posílání úředních (elektronických) dopisů mezi Vámi a orgány veřejné moci.