Co se natáčelo na hradě Loket?

Co se natáčelo na hradě Loket?

Jaká Pohádka se natáčela na hradu Loket

Natáčel se tu například začátek filmu Na západní frontě klid (1979) anebo seriál Vlak dětství a naděje (1985), ve kterém Loket ztvárnil tísnivou atmosféru předválečného života v pohraničním městečku. I nedaleký Cheb si nejednou „zahrál“ před kamerami.
Archiv

Co se natáčelo na hradě Bezděz

Mág. Popis děje na záběru: Karel Hynek Mácha potkává na hradě Bezdězu ženu nesoucí v košíku mrtvé novorozeně. Seznamuje se zvykem, který předchází pohřbení malých dětí.

Kdo žil na hradě Loket

Kamenný královský hrad Loket, je více než 800 let staré sídlo, tyčící se na žulovém masívu, který obtéká řeka Ohře. Byl založen pravděpodobně jako pohraniční pevnost. Hrad sloužil králům, Šlikům a pánům z Plavna, loketským měšťanům a v 19.

Proč se jmenuje hrad Loket

Románsko – gotickou pevnost od roku 1992 vlastní město Loket. Můžete ji prozkoumat od sklepů až po ochoz 26 metrů vysoké románské věže. Z ní uvidíte, proč se hrad jmenuje Loket. Právě ohnutou paži totiž připomíná tok řeky Ohře z výšky.

Co se točilo na zámku Lednice

Lednice: Dračí prsten i Princezna Fantaghiro

Mimořádný je i zámecký skleník, spolu s množstvím romantických staveb v anglickém parku, kde stojí i nejstarší minaret v Evropě. Filmaři využili Lednici v pohádkách Království potoků, Dračí prsten, Princezna Fantaghiro i v Moskalykově seriálu Dobrodružství kriminalistiky.

Kde se natáčel film V zámku a podzámčí

V zámku a podzámčí – Vesec u Sobotky a na zámku Štiřín. Vinaři 1 – místa, kde se natáčeli – jižní Morava – Děvičky, Dolní Dunajovice, Mikulov, Pavlov, Stolová hora, Zaječí. Vinaři 2 – severní Čechy – obec Jeviněves u Mělníka. Také v Hoříně, Líšné nebo Pyšelích.

Jak dlouho trva výstup na Bezdez

Prohlídka s průvodcem trvá asi jednu hodinu včetně výstupu na Velkou věž, která měří 34 metrů a odkud je nádherný panoramatický výhled do kraje.

Co se točilo v lednici

Filmaři využili Lednici v pohádkách Království potoků, Dračí prsten, Princezna Fantaghiro i v Moskalykově seriálu Dobrodružství kriminalistiky. Žít v Česku a nezavítat do této oblasti, je hřích.

V jakém městě se nachází hrad Loket

Loket: hrad ve stejnojmenném městě blízko Karlových Varů.

Jak souvisí hrad Loket s Janem Lucemburským

Na hradě se konaly významné státní audience, král Václav zde totiž mimo jiné přijal v roce 1239 i římského císaře Konráda. Avšak mezi rekordmany, co se týče délky pobytu v hradním komplexu, patřil kralevic Václav, pozdější císař Karel IV, kterého zde jeho otec Jan Lucemburský v dětství věznil.

Kdo vlastnil hrad Loket

Loket (hrad)

Loket
Materiál kámen
Stavebník Václav I.
Další majitelé Přemyslovci
Současný majitel město Loket

Kdo žil na zámku Lednice

„Praotec Lichtenštejnů, který žil před mnoha stoletími, byl chudý horník a celé dny v podzemních štolách doloval rudu. Byl to člověk poctivý a velmi pracovitý. Svou urputnou prací si však vydělal jen na skromné živobytí. Nikdy si nestěžoval, jenom doufal, že se mu snad povede lépe.

Kdo je vlastníkem zámku Lednice

Lednice – Městečko Lednice získali Lichtenštejnové v roce 1322 od rodu Sirotků. Už od středověku v místě stával hrad, později několikrát přestavěný na zámek. Rodu sloužil zejména jako letní sídlo, v lednickém kostele jsou stále k vidění staré náhrobní desky Lichtenštejnů, které připomínají jejich život v 16. století.

Co se natáčelo na hradě Sovinec

Zde se točil Freonový duch (1990) režiséra Zdeňka Zelenky a objevilo se také v Aloisi Nebelovi (2011) Tomáše Luňáka. Hrad Sovinec „hrál" ve filmu Juraje Jakubiska Bathory (2008). Hradní příkop, hradní nádvoří s děly, hradby čachtického hradu a silueta věže hradu, to vše bylo filmováno na Sovinci.

Jak vysoko je Bezděz

Vrch Bezděz se svou nadmořskou výškou 606 metrů převyšuje okolní krajinu o více než 250 metrů.

Jak se dostat na hrad Bezděz

PĚŠKY. Ke hradu vede odbočka z červené turistické trasy (0,5 z kóty Bezděz, odbočka na hrad) tzv. Máchova stezka na rozcestí, v jednom směru od hradu Houska (10 km) a v druhém směru od Máchova jezera (8 km) a klasická červená turistická trasa z Bělé pod Bezdězem (13 km).

Co se točilo v Českém Krumlově

Vznikal zde například film Jak dostat tatínka do polepšovny, Pyšná princezna, Jen ho nechte, ať se bojí, Z pekla štěstí nebo Hop a je tu lidoop. Z těch zahraničních třeba hollywoodský Iluzionista.

Co se točilo na zámku v Miloticích

Zámek Milotice v kultuře

Pohádka Za humny je drak se zde natáčela v roce 1982. V roce 2019 se na zámku natáčel film Poslední aristokratka režiséra Jiřího Vejdělka podle knižní předlohy zdejšího kastelána Evžena Bočka.

Kdo vlastní hrad Loket

Loket (hrad)

Loket
Stavebník Václav I.
Další majitelé Přemyslovci
Současný majitel město Loket
Poloha

Kdo byl jedním z nejznámějších vězňů hradu Loket

Na hradě byl vězněn 3letý Karel IV.; ten později jako král hrad Loket zahrnul do návrhu zákoníku Majestas Carolina mezi tzv. nezcizitelné hrady. Zajímavosti: děsivá expozice tortury; v r. 1422 k hradu dopadlo dnes jedno z nejstarších uchovaných meteorických želez na světě.

Proč se jmenuje Lednice

Původní latinský název "Izgruobi", německý název "Eisgrub" i současný název obce "Lednice" označují místo, které je propadlé a kde je zima. Tyto názvy je možno přeložit do češtiny jako "ledová díra", "ledová jáma" či "ledová propadlina".

Kdo žil na zámku

V každém středověkém hradu žil jeho pán a majitel. Mohl to být buď král, nebo královna se svou rodinou, či nějaký jiný šlechtic, kterému s péčí o království pomáhali úředníci a jeho moudří rádci. O urozené obyvatele hradu se staralo služebnictvo a hlavní správce hradu – purkrabí.

Kde se natáčel film o zakletém králi a odvážném Martinovi

Hrad Bouzov: Ráj pro filmaře. O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Rumplcimprcampr, O medvědu Ondřejovi, O zakletém králi a odvážném Martinovi, či v americkém seriálu Mladý Indiana Jones.

Kdy byl postaven hrad Sovinec

páni ze Sovince. Na hradě jsou pořádány kulturní akce, zejména vystoupení šermířských skupin, divadelních souborů a hudebníků, jsou prezentována tradiční řemesla. Největší moravský hrad založený mezi léty 1329 – 1332 bratry z rodu Hrutoviců, za vlády Pňovštích a Boskovických v 16. století rozšířený.

Jak dlouho trva výstup na Bezděz

Prohlídka s průvodcem trvá asi jednu hodinu včetně výstupu na Velkou věž, která měří 34 metrů a odkud je nádherný panoramatický výhled do kraje.