Jaké očkování do Thajska?

Jaké očkování do Thajska?

Co potrebuji pro vstup do Thajska

Cestovatelé se při odletu do Thajska ani při vstupu do země nemusí prokazovat očkováním proti covid-19, potvrzením o prodělání nemoci, ani podstupovat testy.
Archiv

Jak dlouho před cestou očkovat břišní tyfus

Detail očkování

Doporučená doba aplikace je minimálně 2 týdny před vycestováním. Informace k očkování: Výskyt břišního tyfu je hlášen v určitých oblastech nebo za určitých okolností.

Jaké očkování do Zanzibaru

V současné době nejsou žádná povinná očkování, výjimku tvoří očkování proti žluté zimnici u turistů přijíždějících z oblastí s jejím výskytem (subsaharská Afrika a Latinská Amerika včetně transferů). Většina letů z Evropy má přestup jindě, tudíž toto očkování není potřeba.

Na co si dát pozor v Thajsku

Specifickým nebezpečím v Thajsku je uspání turistů a jejich následné okradení. Je tedy vhodné dát si pozor na jakékoliv "pozvání na drink" od neznámých lidí. Co se týče přírodních nebezpečí, Thajsko leží v tektonicky aktivní oblasti a zemětřesení jsou zde poměrně bežným jevem. V případě silnějšího hrozí i vlna tsunami.

Co se dá koupit a přivézt z Thajska

Oblíbeným suvenýrem je orientální koření, thajská rybí omáčka, sušené chilli papričky, chipsy z banánů a tapioky (slané i sladké). Pokud máte raději něco ostřejšího, typicky thajská je rýžová whisky Mekong nebo třeba rum z cukrové třtiny.

Co se nesmí dovážet z Thajska

Do Thajska lze bezcelně dovážet věci pro osobní potřebu neobchodního charakteru v přiměřeném množství. Je zakázán dovoz a vývoz narkotik, obscénních materiálů a publikací; je zakázán dovoz a vývoz výbušnin (včetně petard).

Jak se dá chytit břišní tyfus

Břišní tyfus neboli typhus abdominalis je závažné horečnaté střevní onemocnění způsobené bakterií Salmonella typhi. Přenáší se kontaminovanou vodou, mlékem nebo potravinami (v ČR jsou zdrojem většinou bacilonosiči). Inkubační doba je obvykle 7–14 dní (event. 3–60 dní).

Kdy očkovat proti břišnímu tyfu

Vakcína proti břišnímu tyfu je určena pro děti starší 2 let, dospívající a dospělé. Očkování se doporučuje všem cestovatelům putujícím do rizikových oblastí. Očkuje se jednou dávkou ve zvolený den, přeočkování se provádí každé 3 roky.

Na co si dát pozor na Zanzibaru

Bezpečnost v Zanzibaru – na co si dát pozor

Situace na ostrově je bezpečná, pouliční kriminalita není na vysoké úrovni. Hygienická situace je horší než jsme zvyklý, voda z kohoutku témeř nikdy není pitná, používejte balenou vodu. Doporučujeme vyhýbat se stojaté vodě, může hrozit schistosomóza.

Jaké léky si vzít na Zanzibar

TIP PRO VÁS: Nezapomeňte si s sebou přibalit cestovní lékárničku. Kromě vašich pravidelných léků, které užíváte, se vám můžou hodit zejména léky na teplotu, bolest hlavy a zubů nebo průjem/zažívací potíže.

Jak dlouho můžu být v Thajsku

Občané ČR nepotřebují pro vstup na území Thajského království a pobyt za účelem turistiky na období do 30 dnů víza.

Čím se platí v Thajsku

Jedinou akceptovanou měnou napříč zemí je thajský baht (zkratka THB, čtěte “bát”). 100 THB vyjde v posledních letech na 60 – 80 Kč. Záleží na aktuálním kurzu, který dost kolísá. Thajské bankovky mají hodnotu 20 až 1000 bahtů, mince 1, 2, 5 a 10 bahtů.

Jaký alkohol se pije v Thajsku

Thajská piva: nejznámější je v Thajsku značka Singha (5 % alkoholu) – toto pivo se vaří v zemi již od roku 1933. Mezi další dostupné značky pak patří Leo (5,5 %) nebo Chang Beer (5 %). K dostání jsou však i piva řemeslná. Thajské likéry/lihoviny: Thajci popíjejí nejvíce levnou thajskou whisky zvanou Lao Khao.

Jak dlouho vydrží očkování proti břišnímu tyfu

Očkování proti břišnímu tyfu je účinné pouze proti břišnímu tyfu, nikoli proti paratyfům. V ČR jsou dostupné vakcíny polysacharidové (obsahují polysacharid z pouzdra bakerie, ne celé buňky) Očkuje se 1 dávkou, ochrana trvá 3 roky.

Jak poznam tyfus

Samotné onemocnění se projevuje vysokou horečkou (39–40 °C), bolestmi hlavy, nechutenstvím, malátností, vyrážkou, bolestmi břicha. Tyto příznaky jsou dále spojeny s ospalostí, vyčerpaností, zřetelně zastřeným vědomím během dne a s noční nespavostí. K průjmu dochází jen ve dvou třetinách případů.

Jak dlouho vydrží očkování na břišní tyfus

Očkování proti břišnímu tyfu je účinné pouze proti břišnímu tyfu, nikoli proti paratyfům. V ČR jsou dostupné vakcíny polysacharidové (obsahují polysacharid z pouzdra bakerie, ne celé buňky) Očkuje se 1 dávkou, ochrana trvá 3 roky.

Jaké zásuvky jsou na Zanzibaru

Elektrická síť na Zanzibaru je 230 V / 50 Hz. Užívané zásuvky jsou typu D, tedy se dvěma plochými kontakty a zemnicím kolíkem, případně tři kulaté kolíky v trojúhelníkovém uspořádání. Pro všechny elektronické přístroje s českými zástrčkami budete potřebovat adaptér, tzv. přechodku.

Co vědět před cestou na Zanzibar

COVID UPDATE: Od 25.3.2022 byly upraveny podmínky pro vstup do země. Neočkovaní cestovatelé mají povinnost předložit při vstupu do země potvrzení o negativním PCR testu ne starším než 76 hodin před příjezdem/příletem. Očkovaní cestovatelé se prokazují očkovacím certifikátem a nemají proto povinnost testu.

Co se nesmí vyvážet z Zanzibaru

Ze země se nesmějí vyvážet mušle, koráli, lastury a jiné trofeje uvedené na seznamu CITES. Spojení prostřednictvím českých mobilních telefonů je na Zanzibaru obvykle bez problémů. Kvalita signálu však občas kolísá.

Co se vyplatí koupit v Thajsku

S nákupy neváhejte, protože Thajsko je levnou zemí, takže se Vám to jistě vyplatí. Pro Thajsko je typické ručně tkané hedvábí. Seženete tu halenky, košile, kravaty a šaty. V zemi sídlí spousta mezinárodních návrhářských firem, jejichž oblečení se dá sehnat za výhodné ceny.

Proč lidé jezdí do Thajska

Proč jet do Thajska

Thajsko je jednou z nejvyhledávanějších zemí ve světě, co se týká turismu. Jsou zde ovšem místa, které jsou lidmi takřka nepolíbené. Nejlákavější jsou pro turisty nekonečně dlouhé písčité pláže, krásné počasí, plno zeleně a bezkonkurenční kuchyně. Jde o zemi plnou kontrastů.

Jak se přenáší tyfus

Břišní tyfus neboli typhus abdominalis je závažné horečnaté střevní onemocnění způsobené bakterií Salmonella typhi. Přenáší se kontaminovanou vodou, mlékem nebo potravinami (v ČR jsou zdrojem většinou bacilonosiči). Inkubační doba je obvykle 7–14 dní (event.

Co si vzít s sebou na Zanzibar

Mezi to, co si sbalit na Zanzibar patří základní lékárnička, také opalovací krém a repelent. V zemi je zakázané kupovat a vyvážet některé druhy mušlí, produkty ze zvířecí kůže, slonoviny a želvoviny.

Co si vzít za léky na Zanzibar

TIP PRO VÁS: Nezapomeňte si s sebou přibalit cestovní lékárničku. Kromě vašich pravidelných léků, které užíváte, se vám můžou hodit zejména léky na teplotu, bolest hlavy a zubů nebo průjem/zažívací potíže.

Jak se stravovat v Thajsku

Proslavená jsou nejen thajská kari, ale také nudlová jídla, polévky, smažená rýže, pikantní saláty nebo mořské plody. Speciální kategorií je thajský street food – místní jsou zvyklí stravovat se u pouličních stánků, v malých nenápadných restauracích a bistrech, které jsou rozeseté podél bulvárů.