Co ušít z bavlněného plátna?

Co ušít z bavlněného plátna?

Co ušít že 100% bavlny

Bavlněné látky všech možných vzorů a barev. Jsou vyrobeny ze 100% bavlny, také se jim říká "plátýnka", mají gramáž cca 130g/ m2. Můžete si z nich ušít závěsy, ubrus, sedáky, sukýnku, povlečení, zavinovačku, nebo třeba dekorační polštářky.

Co se dá ušít z plátna

Látky a jejich využitíBavlna – plátno.Pro nás je nejlepší využití na tašky,závěsy, povlečení, polštáře, polštářky, kojící polštáře, kapsáře, plenkovníčky, mantinely do postýlky a většinu dekorací.Výborně se ale hodí i na šití sukýnek a šatiček.Plátno je nejjednodušší základní typ vazby tkaniny.
Archiv

Jaká je výhoda bavlněné látky

Je pevná v tahu a oděru, snese tedy i časté praní a větší „námahu“ materiálu, dlouho vám vydrží. Dokáže nasát vlhkost, takže je skvělým společníkem do letních dnů – v oblečení z ní se zbytečně nepotíte. Látky z bavlny jsou vhodné pro alergiky, osoby s citlivou pokožkou a děti ihned od narození.
Archiv

Co ušít ze zbytků látek

Co ze zbytků látek1) Jednoduchý vak. Ze tří různobarevných látek vykouzlíte praktického pomocníka do města, na trénink i dovolenou.2) Čelenka v bohémském stylu.3) Na sluchátka.4) Pytlíčky na všechno.6) Jehlan na drobnosti.8) Ohřívací zajíček.9) Pro nerušené snění10) Letní klobouk ze zbytku.

Co se sije z Popelinu

Používá se na košile, halenky, sukně, šaty, ale i domácí textil a dekorace. Kromě bavlněného popelínu se můžeme potrkat i se směsovým, vlněným i hedvábným. Z popelínu si s námi můžete třeba ušít: zástěrku, tuniku, šaty, sukni, kalhoty, košilové šaty atd.

Jak se šije satén

Z látek jako je šifon nebo satén, je dělat klasický dvojitě složený šikmý proužek tak trochu peklo, takže používám jiný způsob, který je ale vhodný pouze pro tenké materiály, vzhledem k více vrstvám látky. Pro olemování používám proužek široký 5 cm, pokud jsou přídavky na švy obvyklých 1,5 centimetru.

Co ušít z bavlněného saténu

Satén využijete na šití večerních šatů, podšívkoviny, spodního a nočního prádla. Látka se používá velmi často i na šití svatebních šatů, smokingů, kravat, elegantních košil nebo ozdobných aplikací. Luxusní lesk saténu je možné použít k dekorování interiéru, např. k ušití saténového povlečení.

Co se šije z mušelínu

Z mušelínu lze ušít nejen oblečení, ale i dětské plenky a zavinovací dečky, přikrývky, utěrky, povlečení, osušky a spoustu dalšího. Díky jeho savosti a prodyšnosti je vhodný zejména na letní oblečení, kdy tyto vlastnosti nejvíce oceníme.

Kdy se srazí bavlna

bavlny může mít každá látka nebo i každá role trošku jinou srážlivost. Z praxe máme vysledováno, že u bavlněných úpletů a teplákovin, kdy je podíl nejčastěji 95% bavlna 5 % elastan, je srážlivost obvykle kolem 5-10%, ale může být až 20%!

Jak vysrážet bavlněnou látku

Odborně se to nazývá vysrážet látku, znamená to, že ji namočíte do teplé vody a necháme uschnout,neždímat, raději mírně vlhkou vyžehlíme. Nedoporučuji úplně pračku, pokud chtete doplnit pračku , když perete, tím, že tam dáte metráž, taky to není úplně dobrý nápad. Namočit v teplé vodě stačí.

Co se zbytky Softshellu

Z větších zbytků softshellu můžete ušít třeba rukavice. Dámské rukavice, dětské palčáky i rukavičky bezpalečky. Větší kousky softshellu se dají využít na barevná kolena u softshellových kalhot a kapsy u softshellových bund (střihů v nabídce je víc).

Co ušít z froté

Nejčastěji se s froté textilem potkáváme ve formě ručníků či napínacích prostěradel. Můžeme ho však najít i mezi oblečením. Používá se na pyžama, trika či dětské oblečení, ale není to tak časté. Pokud si vybavíte ručník a prostěradlo, je jasné, že není froté jako froté.

Co ušít že saténu

Využití saténu – na svadbu i na bežný deň

Látka se používá hlavně na šití svatebních šatů, smokingů, kravat, elegantních košil nebo ozdobných aplikací. Satén, který má smíšené složení je oblíbený zase v dětských, dámských a pánských šatnících. Je žádaný také při výrobě tašek, kostýmů nebo podšívek.

Jak Všít podšívku do šatů

Podšívku přišpendlíme lícem k líci na příslušné přední a zadní díly z vrchní látky, přitom se boční švy a okraje výstřihu a průramků stýkají. Podšívku přišijeme, začínáme resp. končíme přesně na vyznačené ramenní linii. Švové přídavky sestřihneme a v místech zaoblení je nastřihneme.

Jak Zehlit mušelín

Čím více ho budete využívat a prát, tím jemnější na dotek bude. Tento lehký materiál se doporučuje prát v ruce ve studené vodě, případně na jemné praní v pračce (40 stupňů). Mušelín nesušte v sušičce a ani ho nebělte. Plenu samozřejmě můžete vyžehlit, opět ale na nižší stupeň (110 stupňů).

Jak poznat rub a líc

U všech látek nejspolehlivější určení rubu a líce je podle rozpínek, tj dírek v kraji látky. Dírky po rozpínkách jsou propíchnuté z rubu na líc, dírky na lícu jsou tedy hrubší na pohmat.

Co se stane kdyz vyperu prádlo na 60

Pro zničení choroboplodných zárodků – 60°C

Zvýšená teplota ale sama o sobě všechny bakterie nezabije, k tomu je potřeba užít kvalitní prací prostředek, který dílo zkázy (pro patogeny) dokoná.

Co se stane kdyz Vyperu prádlo na 90

Pozor na vysoké teploty praní

Každý materiál má jinou doporučenou maximální teplotu, na kterou ho můžete prát. Těžko očekávat, že pokud bavlněné tričko máte prát na 30°C a vy ho vyperete na 90°C, nic se nestane.

Jak se srazí Bavlna

Na srážení má vliv bobtnání vlákna (to, že nasákne vodu), tření (v rámci příze i v rámci vazby v textilii), změny teplot. Sráží se látky z přírodních materiálů (bavlna, bambus, len…), proti tomu ty umělé – flíz, softshell, svetrovina – se nesráží a z tohoto důvodu není nutné je před šitím prát.

Jak prát úplet

Látky z kategorií Úplety , Teplákoviny, Náplety lze prát na 40°C a sušit v sušičce. Ty, které mají ve složení větší podíl bavlny (nad 80%), se mohou výrazněji srážet. Srážlivost po praní je různá, bývá do 5%. Pokud však používáte sušičku, může být srážlivost větší a opakovaná.

Jakou jehlu na softshell

Softshell lze šít jehlami Standart / Stretch síly 75 – 80 (někdo šije i sílou 70) a nitěmi síly 120 do chvíle, kdy vám stroj šije tak, jak má. Pokud začne stávkovat a jehla praská, steh se neprovazuje, nitě se cuchají, použijete jehly 90 (Standart / Stretch / Jeans) – 100.

Co ušít z Vafloviny

Vaflovina je speciální bavlněný materiál s vaflovou vazbou. Má charakteristický čtvercový vzhled. Díky skvělé savosti se používá na šití utěrek, prostírání, běhounů, županů, bryndáčků a projektů pro děti.

Jak se šije z hedvábí

Běžné polyesterové šicí nitě v barvě vybrané látky – hedvábí není nutné šít hedvábnými nitěmi. Krejčovský příložník nebo delší obyčejné pravítko. Krejčovskou křídu nebo mizící značkovací fix – i na světlé hedvábí doporučujeme bílou křídu, protože barevné křídy někdy nechávají nevypratelné skvrny.

Jakou jehlu na satén

Základem je hodně špendlit, stehovat, pečlivě rozžehlovat. Jehly universal 70-80. Řezací kolečko je na klouzavé materiály lepší než stříhání nůžkami a lépe se vám bude pracovat na koberci nebo jiném neklouzavém povrchu.

Jak se šije hedvábí

Běžné polyesterové šicí nitě v barvě vybrané látky – hedvábí není nutné šít hedvábnými nitěmi. Krejčovský příložník nebo delší obyčejné pravítko. Krejčovskou křídu nebo mizící značkovací fix – i na světlé hedvábí doporučujeme bílou křídu, protože barevné křídy někdy nechávají nevypratelné skvrny.