Na co je černý kontejner?

Na co je černý kontejner?

Na co je hnědý kontejner

Hnědé kontejnery mají prostor až pro 510 kilogramů biologicky rozložitelného odpadu. Využijí je společnosti všech velikostí, hodí se i do zahrádkářských kolonií nebo do okrajových městských čtvrtí.

Co se dává do černého kontejnerů

Zbytkový odpad odkládáme do sběrných nádob na směsný komunální odpad (šedá nebo černá barva). Patří sem: popel, smetí, odpady z kuchyně, znečištěný papír, znečištěné plasty, atp. Nepatří sem: látky tekuté, nebezpečné odpady a jiné předměty, které by mohly ohrozit zdraví a bezpečnost osob.

Co patří do Bílého kontejnerů

Do bílého kontejneru vhazujeme sklo čiré. Tedy lahve od nápojů, sklenice od kečupů, marmelád či zavařenin. Není potřeba je vymývat, stačí pořádně vyprázdnit. Do nádob na sklo nepatří keramika, porcelán, autosklo, zrcadla, drátované sklo, zlacená a pokovená skla.

Na co je červený kontejner

Do červených kontejnerů patří

počítače a jejich příslušenství, tiskárny, kalkulačky, audiotechnika, telefony, ruční nářadí, domácí spotřebiče…

Co nepatří do Bia

Co nepatří do popelnice na bioodpadmaso, masové omáčky, vývary, kosti, kůže.mléčné výrobky.vajíčka, včetně skořápek.zbytky z kuchyní rostlinného původu, které obsahují suroviny živočišného původu (pokrmy z masa, z vajec a mléka)zbytky z kuchyní jako prošlé pečivo, těstoviny, knedlíky.skořápky z ořechů, pecky z ovoce.

Kam se hází popel

Doporučujeme popel skladovat v kovové nádobě (např. starý kastrol, kýbl) a do popelnic vkládat až po několika dnech. Nemáme-li takovou možnost, je lépe popel před vsypáním do popelnice zchladit, například kropenou vodou.

Co nepatří do komunálního odpadu

541/2020 Sb., o odpadech, je komunálním odpadem směsný a tříděný odpad z domácností, zejména papír a lepenka, sklo, kovy, plasty, biologický odpad, dřevo, textil, obaly, odpadní elektrická a elektronická zařízení, odpadní baterie a akumulátory, a objemný odpad, zejména matrace a nábytek, a dále směsný odpad a tříděný …

Co se nesmí házet do popelnice

Jedná se především o tyto věci:

Použité hygienické pomůcky (kartáčky, zubní nit, žínky, tampóny apod.) Klasické žárovky. Trus masožravých zvířat (u býložravců možno dát na kompost) Silně mastné a znečištěné obaly (mastný pečicí papír apod.)

Co patří do zeleného kontejnerů

Zelený kontejner na sklo

Vytříděné sklo není nutné rozbíjet, bude se dále třídit! Pokud jsou vedle sebe zelený a bílý kontejner, vhazujeme do bílého čiré sklo a do zeleného sklo barevné. Do těchto nádob nepatří keramika a porcelán. Nepatří sem ani autosklo, zrcadla nebo třeba drátované sklo, zlacená a pokovovaná skla.

Kam vyhodit víčka

Klasická víčka, která jsou zpravidla potažena nějakou gumou, nelze vytřídit nikam a patří do směsného odpadu. Pod gumou je většinou hliník nebo jiný kov, ten třídit lze. Gumu však také nelze nikam vytřídit. Pokud jsou víčka pouze kovová, lze je dát do kovů, které odebírá téměř každý sběrný dvůr.

Co patří do elektroodpadu

Mezi elektroodpad patří například:domácí bílá technika – lednice, pračky, myčky;malé přístroje – mobily, fény, hračky;žehličky, varné konvice, kávovary;přístroje pro zahradu a hobby – sekačky na trávu, pily, ruční nářadí;zářivky a výbojky;baterie.

Kam vyhodit nabíječku

Staré nabíječky lze odnést do Sběrného dvora jako elektrošrot. Novější nabíječky zakoupené s mobilním telefonem lze vrátit do prodejny, kde jste přístroj zakoupil.

Kam vyhodit chleba

Zbytky jídla pak lze vyhodit:Na kompost na vaší zahradě,- do kompostéru na vaší zahradě či na balkóně (velmi oblíbené jsou i vermikompostéry, ve kterých se o rozklad organického odpadu starají žížaly).Do hnědých popelnic na bioodpad.

Kam vyhodit pytel od granulí

Tyto kombinované obaly není možné materiálově recyklovat, patří tedy do směsného odpadu (např.

Co mohu dát do popelnice

Do kontejnerů na plasty patří fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté PET láhve, obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, mléčných výrobků, balící fólie od spotřebního zboží, obaly od CD disků a další výrobky z plastů. Pěnový polystyren sem vhazujeme v menších kusech.

Kam patří krabice od pizzy

Krabice od pizzy a grilovací marinády

Krabice od pizzy patří do běžné popelnice na směsný odpad. „Je to z toho důvodu, že papír nasákne omastkem a pro další recyklaci není vhodný. Stejně by spotřebitelé měli postupovat i v případě znečistěných polystyrenových obalů na jídla rozvážená z restaurací.

Kam se hází krabice od mléka

Kam tedy krabice od mléka správně vyhodit Je to velmi jednoduché. Na kartony od nápojů dnes již běžně fungují speciální oranžové kontejnery, do kterých patří všechny krabice od mléka, džusů, vína nebo jogurtů. Patří sem veškeré nápojové obaly označené jako C/PAP, 81 nebo 84.

Kam patří obaly od mléka

Kam tedy krabice od mléka správně vyhodit Je to velmi jednoduché. Na kartony od nápojů dnes již běžně fungují speciální oranžové kontejnery, do kterých patří všechny krabice od mléka, džusů, vína nebo jogurtů. Patří sem veškeré nápojové obaly označené jako C/PAP, 81 nebo 84.

Co patří do žlutého kontejnerů

Žlutý kontejner na plasty

Do kontejnerů na plasty patří fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté PET láhve, obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, mléčných výrobků, balící fólie od spotřebního zboží, obaly od CD disků a další výrobky z plastů.

Kam vyhodit víčka od jogurtů

Co mám dělat s hliníkovými víčky od jogurtů a kovovými obaly Kovové obaly a hliníková víčka odhazujte, do sběrných nádob nebo pytlů určených pro sběr kovů. Větší množství můžete odnést do sběrného dvora nebo výkupny kovů.

Kam vyhodit televizi

Každý má možnost odevzdat vysloužilý spotřebič také v obchodě s elektronikou. Obchodník jej musí vzít zdarma. Když nemá prostor, aby staré spotřebiče skladoval, musí vám poradit, kam jej odevzdat – nejspíš to bude nejbližší sběrný dvůr.

Kam vyhodit zehlicku na vlasy

Je-li zařízení již poškozené a nefunguje, pak je třeba je opravdu vyhodit. Slouží k tomu jasně červené recyklační kontejnery s nápisem elektro, které provozuje společnost Asekol.

Kam vyhodit duši od kola

Nakonec je vhoďte do speciálního kontejneru na kovový odpad v nejbližším recyklačním centru, nebo je odneste do obchodu s kovovým šrotem.

Kam vyhodit láhev od Domestosu

Prázdnou lahvičku vyhoďte do skla, plastové víčko do plastů či kovové do kontejneru na kov. Při dotřídění budou jiné než skleněné části z lahvičky odstraněny. Máte doma zbytky kosmetiky, kterou již nevyužijete Vytřete jejich obsah či slijte obal do pytlíčku.

Kam patří deodorant

Prázdné deodoranty z plastu patří do žlutého kontejneru na plast. Prázdné spreje od antiperspirantů a deodorantů pak můžete bez obav hodit do kontejneru na kovový odpad, který má šedou barvu.