Jak se dostat do KLDR?

Jak se dostat do KLDR?

Co se nesmí v KLDR

20 nejbizarnějších zákazů a omezení, které jsou možné jen vModré rifle se nenosíKreativní účesy neznajíOmezená televizní nabídka.Wi-Fi neexistuje.Kondomy ani tampóny nejsou dostupnéZákaz lokální měny pro turisty.Paranoidní zákaz sušenek.Bydlení přiděluje vláda.

Kdo vládne v KLDR

Kim Čong-un (korejsky: 김정은; hanča: 金正恩; * 8. ledna 1984 Pchjongjang, Severní Korea) je vůdcem Korejské lidově demokratické republiky (KLDR), třetím a nejmladším synem Kima Čong-ila, bývalého nejvyššího představitele Severní Koreje.

Čím se platí v Severní Korea

Severokorejský wonKorejská lidově demokratická republika / MěnaSeverokorejský won zákonné platidlo Korejské lidově demokratické republiky, jeho ISO 4217 kód: KPW. Setina wonu se nazývá čon. Won byl zaveden roku 1947, kdy nahradil korejský jen, který se používal během japonské nadvlády v Koreji. První měnová reforma proběhla roku 1959 v kurzu 100 starých wonů = 1 nový won. Wikipedie

Jaký je rozdíl mezi Jižní a Severní Koreou

V severní části byla ustavena komunistická KLDR v čele s Kim Ir-senem, zatímco v jižní části vznikla Korejská republika, jejímž spojencem se staly Spojené státy. Korejská válka, která proběhla v letech 1950 až 1953, toto rozdělení potvrdila. Obě země podepsaly 27. července 1953 příměří (nikoliv však mír).

Co nedělat v Koreji

Pozor na smrkání Dalším faux pas, které byste si mohli způsobit v Koreji i v Japonsku, je smrkání na veřejnosti. Pokud máte rýmu a potřebujete se vysmrkat, snažte se tak učinit v soukromí nebo alespoň co nejtišeji a diskrétně. Rozhodně ale nikdy nesmrkejte u jídelního stolu.

Jak se přestěhovat do Koreje

Čeští občané, držitelé platného českého cestovního pasu (s platností nejméně 6 měsíců), mohou do Koreje cestovat bez víza pro pobyt nepřesahující 90 dnů s tím. Pro cesty jiného než běžného charakteru, cesty za účelem výdělečné činnosti nebo za účelem pobytu delšího než 90 dnů je třeba požádat o vízum.

Kde sídlí Kim Čong Un

Přepychové sídlo. Wonsan poskytuje Kimovi veškerý luxus, na jaký je zvyklý ze svého hlavního prezidentského paláce Rjongsong na severovýchodě metropole Pchjongjangu. Ve Wonsanu jsou za pláží velké vily pro Kimovu rodinu a hosty. Dále střelnice, lázně se saunami, basketbalové hřiště, bazény, dostihový ovál nebo divadlo.

Kde se narodil Kim Čong Un

8. ledna 1984 39 let, Wonsan, Severní KoreaKim Čong-un / Datum narození

Jaký je průměrný plat v Jižní Koreji

Průměrná měsíční mzda v Jižní Koreji se v roce 2016 pohybovala kolem 2 430 dolarů, tedy přibližně 59 400 Kč. Navíc zdanění práce je v Jižní Koreji přibližně poloviční co v ČR. U nás činila průměrná mzda ve třetím čtvrtletí 2017 29 050 Kč a v brzké době se počítá s překročením 30 tisíců Kč.

Kdy se rozdělila Korea

V roce 1948 se Korea rozdělila podle 38. rovnoběžky na komunistickou Severní Koreu a demokratickou Jižní Koreu. Napětí mezi oběma státy vyústilo v roce 1950 v korejskou válku, která měla na svědomí smrt milionů Korejců.

Jak se zdraví Korejci

Korejci se tradičně zdraví jen mírnou úklonou hlavy doplněnou slovním pozdravem a stejným způsobem se i loučí. Pokud vám zapomenou podat ruku nebo ji nepodávají v úplně vhodnou chvíli, není třeba z toho vyvozovat, že si vás neváží.

Jací jsou Korejci

Pro svoji vznětlivou, hrdou a emotivní povahu, ale také pro oblibu alkoholu bývají Korejci často přirovnáváni k Irům. Jsou velmi popudliví a hádaví, při pocitu urážky se dokážou poprat tak, že dojde až ke smrtelnému zranění.

Co je to k ETA

Bezvízový styk s K-ETA

Jedná se o podvodné weby, které z vás vytáhnou mnohem více peněz než ve skutečnost K-ETA stojí. Elektronickou autorizaci lze vyplnit i přes mobilní aplikaci k-eta (Google Play / App Store).

Jak se žije v Koreji

Obyvatelé Jižní Koreji jsou spontánní, přátelští, vlastenečtí a romantičtí a aktivně se zajímají o cizince a okolní svět. Kamkoli se hnete, budete bedlivě pozorováni. Lidé si s vámi budou chtít povídat, je jedno, zda to budou vojáci, hoteloví poslíčci, studenti, businessmani nebo pouliční tuláci.

Jak funguje Severní Korea

Hlavním městem je Pchjongjang. Vládní stranou je Korejská strana práce, státní ideologií je tzv. čučche. Severní Korea má třetí největší armádu na světě (cca 1,3 miliónu vojáků) a rozvinutý jaderný program, ale co se týká hospodářství v oblasti průmyslového rozvoje či potravinové soběstačnosti, je země velmi zaostalá.

Jaké je hlavní město Severní Korea

PchjongjangKorejská lidově demokratická republika / Hlavní město

Hlavním městem je Pchjongjang. Vládní stranou je komunistická Korejská strana práce, státní ideologií je Čučche. Severní Korea má třetí největší armádu na světě (cca 1,3 miliónů) a rozvinutý jaderný program, ale co se týká hospodářství, průmyslového rozvoje či potravinové soběstačnosti, je země velmi zaostalá.

Kdo vyhrál válku v Koreji

Válka v Korei

Trvání: 1950 – 1953
Místo: Korea
Cíl: Snaha Severní Korei vojensky sjednotit poloostrov
Výsledek: Zastavení bojů, taktické vítězství spojenců, strategicky remíza, selhaní cíle Severokorejců o získaní celého poloostrova

Jak skoncila válka v Koreji

Boje skončily 27. července 1953, kdy byla podepsána dohoda o příměří v Pchanmundžomu, která obnovila hranici kolem 38. rovnoběžky a vytvořila Korejské demilitarizované pásmo. Sovětský svaz před konfliktem a po celou dobu války výrazně materiálně podporoval armádu Severní Koreje a čínských dobrovolníků.

Co jedí v Koreji

Korejci jsou především jedlíci masa, a pokud je to jen trochu možné, potěší je především pořádná porce nějaké pečínky. Na vrcholku obliby je hovězí, telecí a vepřové, často i dost tučné. Jí se samozřejmě drůbež a také ryby, i když jejich spotřeba není tak velká, jak by se dalo čekat u země obklopené mořem.

Jak cestovat do Korea

Od 8. června 2022 byla karanténa po příletu do Jižní Koreje zrušena pro všechny cestující ze všech zemí bez ohledu na očkování. Cestující jsou korejskými úřady vyzváni před vstupem do Koreje navštívit webové stránky Q-code a postupovat podle pokynů pro zadání požadovaných informací a dokumentů.

Co je to 38 rovnoběžka

Podle dohody se v srpnu 1945 Korea rozdělila 38. rovnoběžkou. Severní část ostrova se ocitla pod vlivem Sovětského svazu, zatímco na jihu měly hlavní slovo Spojené státy. Tento moment lze interpretovat jako počátek studené války, tedy ideového a mocenského soupeření mezi západním a východním blokem.

Co je to Sodžu

Sodžu (korejsky 소주|燒酒) je nejoblíbenější korejský alkoholický nápoj vyráběný tradičně z rýže či ječmene. Je to čirý, bezbarvý nápoj s obsahem alkoholu obvykle kolem 20 %, existují však druhy, jako je tradiční sodžu z oblasti města Andong, jež mají obsah alkoholu až 45 %.

Co je typické pro Jižní Koreu

Když se řekne Jižní Korea, tak se většině lidem vybaví kimchi, nakládané čínské zelí v pálivé omáčce. Jihokorejská kuchyně je ale výjimečně pestrá. Základní surovinou je chilli omáčka, proto je většina jídel pálivých a červených.

Jak dlouho trvá let do Koreje

Co potřebujete vědět o letu do Jižní Koreje

Lety z České republiky do Jižní Koreje nabízí 8 leteckých společností. Nejoblíbenější trasa je Letiště Václava Havla Praha v Praze – Mezinárodní letiště Incheon v Soulu. Jednosměrný let trvá průměrně 15 h 10 min a zpáteční let stojí US$1 916.

Jak zacala válka v Koreji

Válka začala 25. června 1950 vpádem severokorejské armády na území jižní části poloostrova a stala se tak prvním válečným střetem mezi východním a západním blokem. Útočící armáda obsadila hlavní město Soul a ovládla téměř 95 % Korejského poloostrova s výjimkou tzv. Pusunského perimetru.