Co se počítá do pojištění domácnosti?

Co se počítá do pojištění domácnosti?

Co vše patří do pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti kryje škody na vybavení domácnosti a na věcech, které jsou její součástí. Ochraňuje movité věci v místě pojištění pro případ zničení nebo například krádeže. Zahrnuje téměř všechny věci, které tvoří vybavení domácnosti – od nábytku přes elektrické spotřebiče až po cennosti a peníze.

Jak správně pojistit domácnost

Pojištění domácnosti můžete uzavřít jak na domácnost, kde bydlíte, tak i třeba pro chatu, chalupu nebo byt, kam jezdíte jen občas. Pojistku vždy uzavíráte na konkrétní pojistnou částku. Ta by měla odpovídat součtu hodnoty všech věcí, které doma máte.

Jaké riziko řeší pojištění domácnosti

Nejčastěji pojištění domácnosti kryje poškození těmito riziky: požár, výbuch, úder blesku, vichřice, krupobití, povodeň nebo záplava, sesuv půdy, zřícení skal nebo zemin, sesuv nebo zřícení lavin, zemětřesení, tíha sněhu nebo námrazy, náraz nebo zřícení letadla, náraz dopravního prostředku nebo jeho nákladu, pád stromů …

Na co si dát pozor při pojištění domácnosti

Základem pojištění by měla být pojistka celého domu.

Kromě pojistek běžných živelních událostí se vyplatí zvážit také pojištění odcizení součástí domu (např. okapy), či pojištění pro případ vandalismu. Součástí pojistky může být i odpovědnost za škodu způsobenou “domem”.

Co lze zařadit s ohledem na povahu věci do předmětů pojištění domácnosti

Předmětem pojištění domácnosti je soubor movitých věcí tvořících zařízení domácnosti a sloužících provozu domácnosti jako např. nábytek, elektronika, obuv, oblečení. Pojištění se může vztahovat i na movité věci, které se staly součástí souboru zařízení pojištěné domácnosti v době trvání pojištění.

Na koho se vztahuje pojištění domácnosti

Na co se vztahuje pojištění domácnosti Zjednodušeně řečeno se pojištění domácnosti vztahuje na veškeré movité věci, které patří k zařízení domácnosti, nebo slouží k jejímu provozu a slouží k uspokojování potřeb členů domácnosti.

Na co se vztahuje pojištění domů

Jednoduchá poučka zní: Vezměte dům a otočte jej vzhůru nohama. To, co se vysype, patří do domácnosti, zbytek je nemovitost. Pojištění domácnosti kryje škody na vybavení a věcech, které jsou součástí domácnosti. Jsou to věci jako nábytek, elektronika, elektrospotřebiče, oblečení, sportovní vybavení apod.

Na jakou částku pojistit byt

Jak si stanovit pojistnou částku u pojištění nemovitosti

Pojistná částka by měla odpovídat ceně, za níž byste dnes na stejném místě postavili stejnou nemovitost ve stejné kvalitě – to je tzv. nová cena.

Co jsou věci zvláštní hodnoty

Jako věci zvláštní hodnoty jsou označovány věci, které nejsou charakterizovány jen výrobními náklady, ale také svou historickou či uměleckou hodnotou. Mezi věci zvláštní hodnoty patří například starožitnosti. Definici, co je starožitnost, určuje pojišťovna v pojistných podmínkách.

Na co se vztahuje pojištění nemovitosti

Jak už název napovídá, pojištění nemovitosti se vztahuje na veškerý nemovitý majetek, který jen tak nevezmete a nepřemístíte. Kryje škody způsobené na bytě, domě nebo rekreační chatě. Vztahuje se ale také na stavební materiál, nebytové prostory a společné části domu a spoluvlastnický podíl v případě bytového domu.

Na co se vztahuje pojištění domu

Jednoduchá poučka zní: Vezměte dům a otočte jej vzhůru nohama. To, co se vysype, patří do domácnosti, zbytek je nemovitost. Pojištění domácnosti kryje škody na vybavení a věcech, které jsou součástí domácnosti. Jsou to věci jako nábytek, elektronika, elektrospotřebiče, oblečení, sportovní vybavení apod.

Co nelze zařadit s ohledem na povahu věci do předmětů pojištění domácnosti

nábytek, elektronika, obuv, oblečení. Pojištění se vztahuje obvykle i na movité věci, které se staly součástí souboru zařízení pojištěné domácnosti v době trvání pojištění. Pojištění domácnosti se nevztahuje na nemovité věci.

Jak vypočítat pojistnou částku

Všeobecně lze říci, že by pojistná částka měla odpovídat hodnotě pojištěné věci v daný moment. Nejdůležitější je tedy pojišťovanou věc správně ocenit. U pojištění vozidel rozhodující roli hraje kupní nebo časová cena, u domácnosti zase hodnota jejího vybavení a zařízení apod.

Co je sklo all risk

V nabídce pojištění však bývá riziko „sklo all risk“, což je rozbití skla i vlastním zaviněním, takže pokud byste při pádu rozbila například skleněný stůl, tak by vám pojišťovna škodu zaplatila.

Co je majetek zvláštní hodnoty

89. Věci zvláštní hodnoty jsou věci zvláštní kulturní nebo historické hodnoty, dále cennosti, ceniny, umělecké předměty, starožitnosti a sbírky. 90. Věci zvláštní nebo kulturní historické hodnoty jsou předměty, které mají vztah ke kulturním a historickým událostem nebo osobnostem.

Jaký je rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti

Nejvíce zažitým omylem u pojištění nemovitosti je to, že se může uzavřít pouze pro domy, a pojištění domácnosti zase pouze pro byty. To je ale omyl. Obě tato pojištění byste měli mít uzavřena jak pro dům, tak pro byt. Pojištění nemovitosti se totiž vztahuje na všechny pevné součásti (zdi, stropy, podlahy atd.)

Na co se vztahuje pojištění odpovědnosti za škodu

Pojištění odpovědnosti vás ochrání při újmách, které přivodíte třetí osobě ve svém běžném životě nebo v zaměstnání. Pokryje za vás výdaje při úhradě způsobené škody, ať již vznikla náhodou či vlastní nerozvážností. Pojištění odpovědnosti si můžete sjednat online za výhodných podmínek.

Na jakou částku si pojistit byt

V případě pojištění domácnosti by tak pojistná částka měla odpovídat součtu cen všeho vybavení a věcí, které byste v případě škody znovu pořizovali. U nemovitosti by měla odpovídat ceně, za jakou můžete znovu postavit srovnatelnou nemovitost.

Jak stanovit pojistnou částku

K určení pojistné částky vaší nemovitosti můžete použít znalecký posudek. Pokud není k dispozici, pomůže vám s jejím určením vyškolený poradce. V případě pojištění nemovitosti by pojistná částka měla odpovídat hodnotě, za kterou byste v tomto čase a na stejném místě postavili stejnou stavbu, jakou si chcete pojistit.

Co je to Cykloasistence

Cykloasistence vám pomůže v případě drobné poruchy jízdního kola, jako je například prasklý řetěz nebo píchlá duše, které opravíme na místě, a vy pak můžete vesele pokračovat v cestě.

Na co se vztahuje pojištění čelního skla

Pojištění skel je sjednáno v pojistné smlouvě pro případ: náhlého poškození nebo zničení (havárií, živelnou událostí, vandalismem), odcizení skel pojištěného vozidla havárie, živelní událost, odcizení a vandalismus.

Co kryje pojištění obcanske odpovědnosti

Pojištění běžné občanské odpovědnosti vás chrání v případě, že někomu způsobíte škodu na zdraví, věcech či zvířeti při běžných činnostech ve svém občanském životě. Za tuto škodu jste plně odpovědní, i když ji nezpůsobíte úmyslně.

Co hradí pojištění odpovědnosti

Kryje újmu na zdraví a majetku cizí osoby, ale také náklady nutné k vaší právní ochraně. Chráněni jste nejen na území ČR, ale také na území celého světa. Hradí škody, které způsobíte neopatrností vy, vaše děti nebo třeba váš pes. Částku, do jejíž výše za vás uhradíme škodu, si nastavte podle svých potřeb.

Jak si pojistit kolo

Jízdní kolo, případně elektrokolo, se nejčastěji pojišťuje jako součást pojištění domácnosti. U většiny pojišťoven je v základu pojištění domácnosti i limit na „věci mimo místo pojištění“. To se vztahuje také na kola uzamčená na místě k tomu určeném, například před obchodem nebo před restaurací.

Jak vymenit čelní sklo na pojistovnu

Na pojišťovnu zpravidla nemusíte hlásit vůbec nic.

Samotná výměna předního skla je otázkou několika minut, záleží na vytíženosti konkrétního servisu. S sebou mějte připravené řidičské oprávnění, zelenou kartu jako doklad o povinném ručení, velký technický průkaz a doklad o zaplacení pojištění skel.