Na co je fajnová omítka?

Na co je fajnová omítka?

Jaký je rozdíl mezi štukem a omítkou

Zatímco jádrová omítka je shodná s omítkou pro interiérové použití, štuková vrstva obsahuje vysoký podíl cementu a hrubší zrnitost použitého písku. Mimo tyto minerální omítky existují především pro finální úpravu zateplovacích systémů omítky dodávané v pastovité formě, kde pojivem jsou akryláty nebo silikony.

Co je to štuková omítka

Štuk je jemná omítka ze sádry, vápna, jemného písku a pojiva, která se používá především na stropy a stěny. Je vhodná i pro nanášení na stěny panelových bytů. Výrobci nabízejí polotekuté i suché štukové směsi, které se po smíchání s daným množstvím vody aplikují klasickým způsobem.
Archiv

Jak dlouho zraje Fajnova

Omítky musí být vyzrálé

Vápenné štuky potřebují alespoň 4 týdny při teplotě okolo 20 °C a alespoň mírné vlhkosti. Při velkém suchu se zrání zastaví, stačí ale zdi pokropit vodou a proces se opět spustí.

Jak dlouho zraje jádrová omítka

Jádrová omítka však musí vyzrát, doba zrání je závislá na tloušťce omítky. 1 mm omítky schne přibližně 1 den. Jádrová omítka o tloušťce 20 mm by tedy měla schnout 20 dnů před tím, než se na ní aplikuje štuková omítka.

Jak tlustou omítku

Většinu omítek realizujeme ve dvou vrstvách. Přímo na podklad (nejčastěji zdivo) aplikujeme jádrovou omítku s tloušťkou 10 až 30 mm, která tvoří podklad pro jemnou (např. štukovou) omítku s tloušťkou asi 5 mm. Vápenné omítky – jsou nejjednodušší a v minulosti byly nejpoužívanější omítkou.

Jak dlouho nechat schnout omítku

Vnitřní omítka je hotová, před nanesením nátěru je však potřeba nechat stěnu vyschnout. Každý milimetr tloušťky omítky schne cca 1 den. Štuková omítka tedy schne minimálně 2 – 3 dny, lepší je však počkat déle.

Jak správně nanášet Fajnovou omítku

Štuk se nanáší na stěnu od zdola nahoru a dlouhými tahy hladítkem se zahlazuje do ideální roviny. Poté se štuk nechá chvíli zaschnout a filcovým hladítkem namočeným ve vodě se krouživými pohyby dokonale zahladí poslední stopy nerovností. Před nanášením nátěru je třeba nechat štukovou omítku vyschnout.

Jak vyhladit štuk

Jakmile začne štuk na některých místech schnout a světlat, rozmyjte ho. Molitanový filc na hladítku namočte ve vodě a hlaďte s ním povrch stěny ve velkých kruzích. Tlačte méně na měkký a trochu více na tvrdší štuk, ale opatrně, ať si některá místa nevymyjete příliš.

Proč penetrovat před malováním

Penetrace se používá především na zpevnění různorodých podkladů a sjednocení savosti. Zároveň zvyšuje přilnavost nátěrů, takže nová barva vám bude lépe krýt. Volba druhu penetrace závisí na podkladu, který chcete natírat. Na trhu se setkáte nejčastěji se třemi druhy penetrací – univerzální, hloubkovou a fungicidní.

Jak natáhnout Fajnovou

Štuk se nanáší na stěnu od zdola nahoru a dlouhými tahy hladítkem se zahlazuje do ideální roviny. Poté se štuk nechá chvíli zaschnout a filcovým hladítkem namočeným ve vodě se krouživými pohyby dokonale zahladí poslední stopy nerovností. Před nanášením nátěru je třeba nechat štukovou omítku vyschnout.

Co se dává pod štuk

Štuk necháme chvilku zavadnou (ne zaschnout) a stočíme ho nahrubo filcem, poté štuk stočíme pěnovou houbou, která zajistí krásný, dokonalý povrch. Po zaschnutí tedy asi po 24-48h. je štuk tvrdý a lze na něj malovat.

Jak dlouho vysychá omítka

Omítky jsou několik dnů po aplikaci vlhké. Délka kompletního vysušení záleží na ročním období, zdivu, větrání a mnoha dalších vlivech. Při ideálních podmínkách jde zhruba o deset dní. Naopak, při velmi špatných podmínkách můžou omítky schnout i dva měsíce.

Jaká je tloušťka omítky

Vnitřní omítky plní funkci převážně vnitřní povrchové úpravy. Jejich tloušťka se většinou pohybuje v rozpětí 10 až 15 mm jádrové omítky a 1 až 3 mm štuku. Moderní strojní omítky jsou většinou jednovrstvé.

Co se dělá dřív omítky nebo podlahy

Podlahy je vhodnější provádět až po dokončení omítek. Snadněji se totiž instalují obvodové dilatace. Navíc se omezí pohyb po podlahových vrstvách, a tudíž i zátěž a znečištění, které s sebou nese realizace omítek. Kromě toho nedochází k dalšímu „přinášení“ vlhkosti do prostoru, což by zpomalilo vysychání potěrů.

Jak vyrovnat nerovnosti na zdi

Do otvorů hlubších než 1,5 milimetru naneste tmel nebo sádru (opravnou stěrku), čím díru zacelíte a povrch zarovnejte štukatérskou špachtlí. Celou plochu pak překryjte další vyrovnávací hmotou, například štukem a nanášejte ji štukatérskou stěrkou.

Proč štukovat

1) Štuk ušetří čas i peníze

Pokud se jedná o omítky, výrazně vám v tom dokáže pomoci štuk, což je tenkovrstvá povrchová úprava na panelové povrchy a pro štukové omítky na základní jádrovou omítku.

Jak dlouho nechat schnout štuk

Po zaschnutí štuku se můžete pustit do malování

Na rozdíl od jádrové omítky štuk schne a zraje velmi rychle. Do výmalby stropů i stěn se tak můžete zpravidla pustit už po 24 hodinách od štukování.

Jak dlouho po penetraci

Minimální doba schnutí je 4 hodiny, u neporézních materiálů penetrovaných při nižší teplotě však může trvat i 12 hodin. Suchou penetraci poznáte na dotek. Nesmí být lepkavá ani zanechávat lesklý film.

Jak dlouho čekat po penetraci

Obecně platí zásada, že penetrace musí schnout v rozmezí 4 až 12 hodin. Celková doba schnutí závisí na: savosti daného podkladu. teplotě vzduchu v místnosti.

Jak vyhladit zdi před malováním

Kromě sádry můžete na vyrovnání nerovností a vyhlazení zdí použít speciální tmely. Jedná se o práškové vnitřní vyrovnávací hmoty s rychlým tuhnutím. Aplikace je pomocí pistole ještě jednodušší než v případě rozmíchávání sádry. Povrch vyrovnáte špachtlí stejným způsobem jako se sádrou.

Jak dlouho zraje štuková omítka

Po ztvrdnutí a vyschnutí omítky můžeme štukovat. Omítku musíme nechat před štukováním zrát podle její tloušťky. Počítejte s jedním dnem na 1 mm u omítek sanačních, jinak lze štukovat i rychleji, omítka ale musí být opravdu suchá a vyzrálá.

Co použít místo štuku

Stěrka umožňuje pečlivou práci, protože déle schne. Vhodnější je vyrovnávat s ní celé plochy, aby na stěně nezůstaly skutečně žádné nerovnosti – malba je totiž neskryje. Na rozdíl od klasického štuku také na stěrce lépe vynikne barevný odstín malby.

Čím se brousí štuk

Proto při odstraňování omítek a hrubých stěrkových hmot doporučujeme pracovat se sanační frézkou. Také v interiéru, když už není hrubá strukturovaná omítka na stěnách a stropě žádoucí, se nabízí obrousit omítku sanační frézkou, aby pak bylo možné na stěnách a stropě např. vytvořit hladký povrch.

Jak poznat zaschlou penetraci

To lze poznat především na omak, případně také podle přítomnosti lesklého povrchu značícího vlhkost. Schnutí jakéhokoli materiálu, penetraci nevyjímaje, je proces závislý na mnoha faktorech. Určit přesnou dobu tak nelze úplně.

Jak se penetruje

Penetrační nátěry se obvykle nanáší v několika vrstvách. Nanášení další vrstvy není vhodné odkládat, protože když nátěr zcela zaschne (vytvrdne), smísení obou vrstev je problematické. Penetrační nátěr musí být po aplikaci zcela vsáknutý do podkladu. V případě, že se vytvoří louže, je třeba rozetřít je do plochy.