Co na terasu místo dlažby?

Co na terasu místo dlažby?

Jaký povrch na venkovní terasu

Mezi levnější řešení patří běžné dřevo, betonová stěrka nebo obyčejná dlažba. Naopak dražším povrchem je dřevoplast, exotické dřevo, pryskyřičná stěrka nebo výběrový kámen. Pokud se řeší cena terasy, pak je třeba si uvědomit i životnost jednotlivých povrchů.

Jaký materiál na venkovní terasu

Pro venkovní použití je ideální slinutá dlažba o tloušťce dva centimetry, která je odolná vůči mechanickému poškození i mrazu. Tato dlažba je k dispozici v různých formátech, dekorech a barvách. Kromě slinuté dlažby můžete využít také vymývané betonové dlaždice nebo terasovou betonovou dlažbu.

Jakou podlahu na venkovní terasu

Vhodnější dřevinou do exteriéru je dub, akát, sibiřský modřín nebo exotické dřeviny jako teak či merbau, které jsou tvrdší, odolnější a mají delší životnost. Ideální volbou do venkovních prostor je dřevěná podlaha na terasu upravená metodou ThermoWood.
Archiv

Co dát na terasu na podlahu

Venkovní podlahy na terasu: 9 tipů na nejlepší materiályDřevěná podlaha na terasu. Dřevěná venkovní podlaha je prostě klasika.WPC desky na terasu.Keramické dlaždice na terasu.Plastová dlažba na terasu.Zámková dlažba na terasu.Umělý trávník na terasu.Betonové dlaždice na terasu.Kámen a beton na terasu.
Archiv

Jak vyrovnat podlahu na terase

Pokud je nerovnost podkladu příliš velká, lze podlahu srovnat lokálně nahrubo například cementovým potěrem v potřebné tloušťce a poté menší nerovnosti dorovnat samonivelační stěrkou. Druhou možností je využít suchou metodu, tedy provést vyrovnání podlahy bez použití betonu.

Jakou zvolit terasu

Odborníci doporučují vybírat dřevoplast, který obsahuje 60 % speciálně namletého dřeva a 40 % ekologického polymeru (HDPE). Díky obsahu HDPE bude vaše terasa odolná vůči dešti, sněhu i slunečnímu záření. Velkou výhodou je, že na rozdíl od kamene či betonu v létě nepálí a v zimě neklouže.

Jak srovnat podlahu bez betonu

Místo betonu se pro vyrovnání nerovností používá vrstva lehkého keramického kameniva Liapor – malých keramických kuliček s průměrem zrn 1-4 mm. Zhutnělé kamenivo se překryje podlahovými deskami a je hotovo. Na podlahové desky může přijít finální povrch (koberec, dlažba, lamino…).

Jak udělat velkou terasu

Minimální velikost je 16 m², ideální je, pokud má rozměr 4 × 5 m. Promyslete si, jak velký stůl potřebujete, k tomu si připočtěte místo na pohodlné odsunutí židlí a obsluhu, případně rezervu na květináče apod. Velikost terasy by měla proporčně sedět s velikostí zahrady, přičemž by měla zabírat maximálně její třetinu.

Co dát místo betonu

Skvělou alternativou k litým betonovým podlahám jsou suché plovoucí podlahy, které se hodí jak pro novostavby, tak i pro rekonstrukce. Místo betonu se pro vyrovnání nerovností používá vrstva lehkého keramického kameniva Liapor – malých keramických kuliček s průměrem zrn 1-4 mm.

Jak vyrobit levné terasu

Pokud nedosáhnete finančně na tvrdé cizokrajné dřeviny, pořiďte si terasová prkna z dřevin tuzemských, lépe však severských. Řešením jsou běžně tradiční evropské jehličnany, životnost terasy ale bude mnohem nižší. Terasovky z běžných dřevin je třeba impregnovat a ošetřit na povrchu co nejodolnějším nátěrem.

Jak zastínit terasu

Zastínění terasy výsuvnou markýzou

Jedno z nejoblíbenějších možností jak řešit zastínění. Markýzy mají tu výhodu, že jsou velmi nenápadným prvkem na domě. Zvládnou Vás ochránit proti ostrému slunci a velmi lehkému dešti. Navíc Vám v pohybu na terasu nepřekáží žádné sloupy.

Jak vyrobit hladký beton

Hladký a lesklý

Spočívá v zaprášení zavadlého povrchu prosátým cementem za souběžného vlhčení a zatahování finálního povrchu ocelovým hladítkem. Vznikne tak hladký, trvanlivý, snadno vytíratelný a voděodolný povrch.

Jak udělat terasu na strese

Nejprve odstraníme staré betonové dlaždice, které střechu příliš zatěžovaly. Svoji váhou také poškozovaly asfaltovou lepenkovou střešní krytinu, do které se i přes použité podkladní terče bořily. Střechu zbavíme prachu a nečistot a pořádně ji zameteme. Díky nízké váze nové krytiny střechu odlehčíme více jak o polovinu.

Jak zastřešit terasu

Na zastřešení je možné použít různé materiály. Počínaje plechem, přes pálené tašky, dřevo až po tvrzené sklo či textilní plachtu. V současné době se velmi často používá polykarbonát, a to ať už komůrkový, trapézový nebo vlnitý. Polykarbonát je lehký, pružný a dobře propouští světlo.

Jak zakrýt terasu

Na střechu terasy můžete použít i pálené tašky, bitumenové střešní desky, plech, umělé šindele a podobně. Záleží na konstrukci terasy a na částce, kterou chcete do zastřešení nebo vybudování terasy investovat.

Jak na hladký povrch betonu

Hladký a lesklý

Spočívá v zaprášení zavadlého povrchu prosátým cementem za souběžného vlhčení a zatahování finálního povrchu ocelovým hladítkem. Vznikne tak hladký, trvanlivý, snadno vytíratelný a voděodolný povrch. Jde o jednoduchou úpravu, jejíž zvládnutí ovšem vyžaduje určitou zručnost a praxi.

Jak namíchat beton bez štěrku

Pokud zvolíte pouze kombinaci cementu, písku a vody, pak se standardně používá 1 díl cementu, 3 až 4 díly písku a 0,75 až 1 díl vody. V praxi to tedy znamená, že použijete například 1 kyblík cementu, který smícháte s 3 až 4 kyblíky písku a přidáte k tomu třičtvrtě až jeden kyblík vody.

Jak napojit terasu na dům

Terasu můžete napojit na dům také pomocí železných roxorů, které navrtáte do stěny. I v případě, že má terasa štěrkový základ, je nutné, aby základy domu byly izolované tak, aby do nich nestékala voda. Na takto zhotovené finální desce můžete zkonstruovat jakýkoliv povrch, který si zamanete.

Jak levné zastínit terasu

Zvolit si můžete statické zastřešení nebo posuvné. Posuvné je sice mnohem nákladnější, ale zato je elegantnější a umožní vám terasu uzavřít celou, nebo jen částečně. Zkrátka přesně tak, jak zrovna potřebujete. Posuvné řešení však nemusí být jen u skleněné střechy, disponují jím i markýza nebo římské rolety.

Jak levně zastřešit terasu

Jednoduchý způsob jak zastřešit vaši terasu je dřevěná pergola. Jde o poměrně levné řešení, které si zvládne zdatný kutil vyrobit i sám. Pamatujte ale na to, že pergola je přístřešek, který vás v extrémním počasí neochrání úplně.

Co na střechu terasy

Na zastřešení je možné použít různé materiály. Počínaje plechem, přes pálené tašky, dřevo až po tvrzené sklo či textilní plachtu. V současné době se velmi často používá polykarbonát, a to ať už komůrkový, trapézový nebo vlnitý. Polykarbonát je lehký, pružný a dobře propouští světlo.

Jak upravit povrch betonu

Povrchová úprava betonu obecně

Dají se použít nejrůznější typy impregnace betonu, beton se dá natírat například hydrofobními nátěry (hydrofobní impregnace), izolačními nátěry, či nátěry protiskluzovými. Povrch betonu se dá brousit, frézovat a leštit. Starší betonové vrstvy se dají renovovat takzvaným překrytím.

Jak dlouho vydrží suchý beton

Za běžných podmínek je možné počítat, že objednaná zpracovatelnost betonu (konzistence) vydrží cca 90 minut od jeho namíchání. Poté beton ztrácí konzistenci a je čím dále těžší ho požadovaným způsobem zhutnit.

Jak velkou terasu udělat

Minimální velikost je 16 m², ideální je, pokud má rozměr 4 × 5 m. Promyslete si, jak velký stůl potřebujete, k tomu si připočtěte místo na pohodlné odsunutí židlí a obsluhu, případně rezervu na květináče apod. Velikost terasy by měla proporčně sedět s velikostí zahrady, přičemž by měla zabírat maximálně její třetinu.

Čím zastínit terasu

Moderní a stylové stínící plachty

Velmi elegantním a funkčním řešením, jak si zajistit na terase příjemný chládek, jsou stínící plachty. Sluneční plachty jsou nejčastěji vyrobené ze vzdušné a nepromokavé tkaniny, která je určená k ochraně před nebezpečným UV zářením. Vybírat můžete ze spousty designových variant.