Kam vyhodit účtenku?

Kam vyhodit účtenku?

Kam patří krabičky od jídla

Zcela nejčastěji k nám jídlo doputuje v tzv. termoobalech. Jedná se o bílé polystyrenové krabičky, která pomáhají udržet jídlo teplé při cestě do vašeho domu. Polystyren je plast, který rozhodně patří do žlutého kontejneru na tříděný odpad.

Kam patří účtenky z Termopapíru

Jestliže používáte běžný termopapír, nezbývá vám nic jiného než účtenky vyhodit do směsného odpadu. K recyklaci a ke kompostování je zcela nevhodný, poněvadž obsahuje zdraví nebezpečné látky bisfenol A nebo jeho alternativu bisfenol S.
Archiv

Kam vyhodit plný deodorant

Šedé kontejnery jsou určeny pro sběr prázdných nápojových plechovek, ale je možné do nich odložit i konzervy, tuby, kovové uzávěry nebo víčka. Tlakové obaly například od deodorantů, u kterých hrozí vznícení, podle Many patří na sběrný dvůr.

Kam patří sáček od čaje

Neznečištěné plastové sáčky patří do žlutého kontejneru určeného pro třídění plastů. Jestliže je sáček mastný či jinak znečištěný (od barvy, lepidla apod.), patří vytřídit do směsného odpadu.

Kam se hází krabice od pizzy

Krabice od pizzy a grilovací marinády

Krabice od pizzy patří do běžné popelnice na směsný odpad. „Je to z toho důvodu, že papír nasákne omastkem a pro další recyklaci není vhodný. Stejně by spotřebitelé měli postupovat i v případě znečistěných polystyrenových obalů na jídla rozvážená z restaurací.

Kam vyhodit víčko od jogurtů

Co mám dělat s hliníkovými víčky od jogurtů a kovovými obaly Kovové obaly a hliníková víčka odhazujte, do sběrných nádob nebo pytlů určených pro sběr kovů. Větší množství můžete odnést do sběrného dvora nebo výkupny kovů.

Kam se starými časopisy

Noviny, časopisy a knihy

Tyto tiskoviny třídíme do modrého kontejneru, aniž by bylo třeba je zbavovat kovových sponek. Naopak z časopisů zabalených do fólie je nezbytné ji před vytříděním vždy odstranit.

Co nepatří do papírového odpadu

Třídit je třeba papír čistý a suchý. „Do modrého kontejneru nepatří uhlový, mastný, promáčený nebo jakkoliv znečištěný papír. Tyto materiály nelze už nadále recyklovat,“ upozorňuje na webových stránkách například společnost Eko-Kom. Jde například o obaly od salámů či zamaštěné noviny.

Kam patří krabice od pizzy

Krabice od pizzy a grilovací marinády

Krabice od pizzy patří do běžné popelnice na směsný odpad. „Je to z toho důvodu, že papír nasákne omastkem a pro další recyklaci není vhodný. Stejně by spotřebitelé měli postupovat i v případě znečistěných polystyrenových obalů na jídla rozvážená z restaurací.

Kam vyhodit duši od kola

Nakonec je vhoďte do speciálního kontejneru na kovový odpad v nejbližším recyklačním centru, nebo je odneste do obchodu s kovovým šrotem.

Kam s obaly od kapsiček

Zatímco víčko od dětské kapsičky lze vyhodit do popelnice na plasty, obal bohužel musí skončit ve směsném odpadu. Pod plastovým povrchem se totiž skrývá hliníková vrstva. V zahraničí se již tyto obaly recyklují, v Čechách to však zatím není možné.

Kam patří igelitové sáčky

Do kontejnerů na plasty patří fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté PET lahve, obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, mléčných výrobků, balící fólie od spotřebního zboží, obaly od CD disků a další výrobky z plastů.

Kam vyhodit láhev od spreje

Nádoby od sprejů, šlehaček a pod. znovu nelze bohužel plnit, podle obsahu patří do nebezpečného nebo směsného komunálního odpadu. Rozbitou keramiku je nejlepší odnést taktéž do sběrného dvora, dá se znovu použít třeba do sutí apod., je tedy zbytečné ji spalovat se směsným odpadem ve spalovnách.

Kam patří plata od léků

Prošlé léky patří do lékárny, stejně jako použité injekční stříkačky. Ty totiž patří do kategorie infekčních odpadů. Prázdné obaly od léků můžete třídit podle materiálu: platíčko od pilulek je kombinovaným obalem a proto patří do směsného komunálního odpadu, plastová tuba do plastu a skleněná do skla.

Kam se hází krabice od mléka

Kam tedy krabice od mléka správně vyhodit Je to velmi jednoduché. Na kartony od nápojů dnes již běžně fungují speciální oranžové kontejnery, do kterých patří všechny krabice od mléka, džusů, vína nebo jogurtů. Patří sem veškeré nápojové obaly označené jako C/PAP, 81 nebo 84.

Kam vyhodit Kovova víčka

Klasická víčka, která jsou zpravidla potažena nějakou gumou, nelze vytřídit nikam a patří do směsného odpadu. Pod gumou je většinou hliník nebo jiný kov, ten třídit lze. Gumu však také nelze nikam vytřídit. Pokud jsou víčka pouze kovová, lze je dát do kovů, které odebírá téměř každý sběrný dvůr.

Kam vyhodit papírové kapesníky

Papírové kapesníčky nepatří do tříděného papíru

Z hygienických důvodů patří použité papírové kapesníčky pouze do směsného odpadu.

Kam vyhodit duše

Pláště a duše

Odvezte je do recyklačního centra, kde vám řeknou, zda je lze recyklovat.

Kam vyhodit silikon

SILIKONY Směsný odpad. SILON Směsný odpad. SKELNÁ VATA Sběrný dvůr.

Kam patří plato od léků

Jsou kombinovaným obalem. Nejčastěji z plastu a hliníku, které od sebe v běžném recyklačním procesu nelze oddělit. Nepatří proto do kontejneru na plast ani na kovy, ale do směsného odpadu. Pozor, ta, která ještě obsahují léky, patří samozřejmě do lékárny!

Kam vyhodit flakon od parfému

Parfém je trochu oříšek, ale i ten se dá rozlousknout. Prázdnou lahvičku vyhoďte do skla, plastové víčko do plastů či kovové do kontejneru na kov.

Kam vyhodit láhev od sava

Prázdnou lahvičku vyhoďte do skla, plastové víčko do plastů či kovové do kontejneru na kov. Při dotřídění budou jiné než skleněné části z lahvičky odstraněny. Máte doma zbytky kosmetiky, kterou již nevyužijete Vytřete jejich obsah či slijte obal do pytlíčku.

Kam vyhodit skleněnou láhev od oleje

Skleněnou lahev vhoďte do kontejneru na sklo s etiketou, ale bez uzávěru. S tím naložte podle toho, z jakého je materiálu – plastový patří do kontejneru na plast, korkový do směsného odpadu, kovové uzávěry můžete dát do kovového odpadu, pokud jich máte víc, jinak do směsného odpadu.

Kam s platy od vajec

Namísto do kontejneru na papír patří do směsného odpadu," upozorňuje Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství. Oboje lze také vyhodit do nádoby na bioodpady, protože plato i rulička jsou kompostovatelné nebo využitelné v bioplynové stanici.

Kam patří kelímek od jogurtů

Kelímek od jogurtu bývá nejčastěji vyroben z plastu. Ani v případě plastového obalu na jogurt nejde o žádnou výjimku a je nejlepší řídit se recyklačními symboly. Pokud má na sobě obal recyklační značku „PP“, jedná se o polypropylen a tento vyprázdněný obal bychom měli vytřídit do sběrné nádoby na plastový odpad.