Jak poznat že je dálnice placena?

Jak poznat že je dálnice placena?

Jak zjistí policie že nemám dálniční známku

To, že nemáte platnou známku, může policista zjistit buď při běžné kontrole, nebo na dálku. PČR má v autech a na mýtných branách speciální kamery, které snímají SPZ a snadno si mohou auto bez platné známky „vytipovat“.

Jak zjistím že mám dálniční známku

Pokud si už přesně nevzpomínáte, kdy jste si svou elektronickou dálniční známku pořídili, můžete si její platnost ověřit velmi jednoduše na webu www.edalnice.cz. V části „Ověření platnosti“ uvedete pouze SPZ vozidla a stát registrace, poté vám systém ukáže, dokdy je dálniční známka platná.

Kde jsou placene dálnice

Zpoplatněné úseky

Označení Úsek Délka (km)
D1 Chodov–Kývalka (exity 2–182) 180
D1 Holubice–Kroměříž-západ (exity 210–258) 48
D1 Kroměříž-východ–Říkovice (exity 260–272) 12
D1 Předmostí–Ostrava, Rudná (exity 282–354) 72

Kde můžu jet bez dálniční známky

D1, úsek Kývalka – Holubice (km 182-210)Silnice I/50, úsek Brno-Černovice – Bedřichovice (D1 exit 203)D2, úsek Brno – Chrlice (km 0-3)Silnice I/37, úsek Hradec Králové – Pardubice.D0, Slivenec – Ruzyně (km 16-28)D52, obchvat Pohořelic (km 23-26)D10, úsek Satalice – Stará Boleslav (km 0-14)
Archiv

Kde jsou kamery na dálniční známky

Známe přesná místa kontrolních kamer, které snímají vaši SPZ kvůli dálniční známce. Nejvíce jich je na D1. Na dálnicích D4, D6 a D7 je naopak na jediném místě. Policisté a celníci by dnes měli říci, jak chytají neplatiče nových elektronických dálničních známek.

Co se stane když jedu po dálnici bez dálniční známky

Dálnice bez poplatků se nevyplatí. Za jízdu bez platné dálniční známky vám hrozí pokuta na místě až 5000 Kč, ve správním řízení se platba může vyšplhat až na 20 000 Kč.

Kdo kontroluje dálniční známky

Platnost EDAZ mohou kontrolovat příslušníci Policie ČR a Celní správy ČR. Samotná kontrola probíhá v rámci běžných silničních kontrol pomocí speciálních tabletů a mýtných bran. Pokuta za jízdu bez platné EDAZ může činit na místě v příkazním řízení až 5 tisíc korun a ve správním řízení až 20 tisíc korun.

Jak do Vídně bez dálniční známky

Pro průjezd z ČR do Vídně po nezpoplatněné silnici B7 je vhodný hraniční přechod Mikulov, lze dojet i na vídeňské letiště Schwechat po B225 bez dálniční známky. Roční známka platí od začátku prosince minulého roku do konce ledna následujícího roku (- tj. 14 měsíců).

Jak se pokutuje Jízda bez dálniční známky

Česko v trestu za jízdu bez dálniční známky patří mezi nejpřísnější země EU. Na místě vás policie může pokutovat částkou až 5 000 Kč. Ve správním řízení vám hrozí dokonce čtyřnásobná částka: 20 000 Kč.

Co dělat když omylem najedu na dálnici

V tomto případě je postup jednoduchý – pokud je to možné, okamžitě se spojte s Policií ČR a informujte ji o poloze vozidla v protisměru. Dnes již funguje na dálnicích systém detekce vozidel v protisměru, čidla jsou nainstalována na mýtných branách.

Kdo může na dálnici bez známky

Kdo a kdy může jezdit po dálnici bez dálniční známkypřepravuje zdravotně postiženou osobu s průkazem ZTP (s výjimkou praktické nebo úplné hluchoty) nebo ZTP/P (za předpokladu, že majitelem vozidla je postižená osoba nebo osoba jí blízká)přepravuje nezaopatřené dítě, které je léčeno se zhoubným nádorem.

Kdy Nepotrebuju dálniční známku

Nejkratší možná platnost dálniční známky je 10 dnů. Novou výhodou dálniční známky je to, že její konec nezačíná s koncem roku. Například při koupi v červnu 2023 nebude roční známka platit jen do prosince 2023, ale do konkrétního data v červnu 2024, tedy 365 dnů.

Na co si dát pozor při cestě do Rakouska

Na co nezapomenout, než vyrazíte autem do Rakouska

Naši jižní sousedé jsou pověstní neústupností při dodržování dopravních předpisů, s níž nešetří ani cizince. Aby se vám cesta zbytečně neprodražila, nezapomeňte na ekologickou plaketu, reflexní vestu, dálniční známku a potřebnou dokumentaci.

Jak jet do Vídně bez dálniční známky

Pro průjezd z ČR do Vídně po nezpoplatněné silnici B7 je vhodný hraniční přechod Mikulov, lze dojet i na vídeňské letiště Schwechat po B225 bez dálniční známky. Roční známka platí od začátku prosince minulého roku do konce ledna následujícího roku (- tj. 14 měsíců).

Jak autem do Vidne

Pokud nemáte nervy na naši slavnou D1 a bojíte se kolon, vezměte to přes České Budějovice (Praha – České Budějovice – Vídeň: 309 km). Poslední variantou je pak jet část cesty po D1 a odbočit na Jihlavu a poté přes Znojmo do Vídně (Praha – Jihlava – Znojmo – Vídeň: 292 km).

Jak nejlépe do Vídně

Z Prahy do Vídně každé dvě hodiny

Do Vídně se dostanete bez přestupu komfortními vlaky railjet z Prahy, Pardubic či Brna. Vlaky railjet mezi Prahou, Brnem a Vídní jezdí po celý den ve dvouhodinovém intervalu a pokračují až do Vídeňského Nového Města, Semmeringu nebo Grazu.

Jak dlouho se jede do Vídně

Cesta z Prahy do Vídně trvá 4 h 43 min a z Brna do Vídně 1 h 28 min.

Jak nejrychleji do Vídně

Nejrychlejší spojení mezi Prahou a Vídní nabízejí vlaky railjet, které vás do cíle dovezou do 4 hodin a bez přestupů. Díky tomu si svou cestu přes polovinu České republiky užijete v klidu a bez starostí. Z Prahy vlaky railjet vyjíždějí každé dvě hodiny.

Jak dlouho trvá cesta do Vídně

Při cestě z Prahy trvá cesta do Vídně (u spojů bez zpoždění) přibližně 4,5 hodiny, z Brna pak přibližně 1,5 hodiny.

Jak se dopravit do Vídně

Do Vídně se dostanete bez přestupu komfortními vlaky railjet z Prahy, Pardubic či Brna. Vlaky railjet mezi Prahou, Brnem a Vídní jezdí po celý den ve dvouhodinovém intervalu a pokračují až do Vídeňského Nového Města, Semmeringu nebo Grazu.