Jak si správně čistit zuby?

Jak si správně čistit zuby?

Jak se mají správně čistit zuby

Zuby si čistěte 2x denně. Vhodný zubní kartáček má malou hlavičku, měkká a rovná vlákna. Kartáček nasadíte „půl na zub/půl na dáseň“, přibližně pod úhlem 45-ti stupňů a čistíte malými, krouživými pohyby, na kartáček netlačíte. Na každém zubu proveďte deset těchto drobných krouživých pohybů.
Archiv

Jak dlouho by se měli čistit zuby

Jak často čistit zuby

Když už je čistíme „jen“ dvakrát za den, mělo by to být pořádně a se vší parádou. To znamená, že si na čištění vyhradíme aspoň 3 minuty, a kromě zubního kartáčku a pasty zapojíme i mezizubní kartáčky, niť a ústní vodu, která se postará o baterie v mezizubních prostorách.
Archiv

Kdy si čistit zuby před nebo po snídani

Pokud chcete vyjít do dne se svěžím dechem, můžete si po snídani zuby propláchnout ústní vodou nebo použít žvýkačku bez cukru. Čistím zuby až po snídani! Potom byste si měli mezi snídaní a čištěním zubů nechat časový rozestup alespoň 30, lépe 60 minut.
Archiv

Jak casto si mám cistit zuby

Jak často bychom si měli zuby čistit Jednoduchým způsobem, jak si zapamatovat doporučenou četnost čistění zubů je pravidlo 2 a 2. Čistěte si zuby dvakrát denně, vždy po dobu dvou minut.

Proč si čistit zuby večer

Přes noc totiž nemáme zuby přirozeně omývané slinami, tvářemi a ani jazykem a tudíž se nám během spánku v dutině ústní nejrychleji vytváří problémy." Večer je tedy nutné po vyčištění zubů už nic nejíst, ani nepít kromě čisté vody.

Co se stane když si nebudu čistit zuby

Zubní plak je měkký povlak na zubech, který se tvoří v průběhu celého dne a je plný bakterií. Pokud se tento povlak nebude odstraňovat pravidelně zubním kartáčkem a mezizubním kartáčkem, díky slině povlak zmineralizuje, ztvrdne a vytvoří se zubní kámen. Ten spolu s plakem dráždí dáseň, která je opuchlá, krvácí.

Co se stane když si nebudeme čistit zuby

Hygienu nezanedbávejte dlouhodobě

Vaše ústa jsou tak doslova kolonizována bakteriemi. „Když něco sníte a nevyčistíte si poté důkladně zuby, dojde ke zmnožení bakterií. Samotné bakterie se živí jednoduchými cukry a přeměňují je v organické kyseliny. Tím se sníží pH v ústech, což vede k odvápnění skloviny.

Proč si nečistit zuby hned po jídle

Gamble, prezident Akademie obecného zubního lékařství. Výzkum týmu doktora Gambleho odhaluje, že zubní sklovina koroduje mnohem rychleji, je-li čištěna kartáčkem do půl hodiny po jídle. Demineralizace zubu je v takovém případě mnohem rychlejší, než když si člověk nečistí zuby vůbec.

Jak dlouho nejíst po vyčištění zubů

Čištění zubů před spaním je zásadní

Ve spánku nefunguje přirozené čištění jazykem a slinou, takže zuby během noci ochranu potřebují. Samozřejmostí je po vyčištění už nic nejíst. Ráno už není očista zubů tak důležitá, ale kvůli dobrému pocitu v ústní dutině, je také vhodná.

Jak často používat mezizubní kartáček

Mezizubní kartáček stačí používat jednou denně, a to nejlépe večer po vyčištění zubů kartáčkem, nebo kdykoliv, kdy vám v mezizubním prostoru zůstane kousek jídla. Čištění mezizubním kartáčkem vyžaduje správnou techniku, aby nedošlo k poškození dásní.

Co nejvíce ničí zuby

Obecně škodlivé je podle stomatologů zkrátka to, co obsahuje hodně sacharidů a má tendenci ulpívat na zubech, například pečivo, chipsy, karamely, turecký med a podobně. „Za prospěšné zubům považuji hlavně tvrdé sýry, ale i jiné mléčné výrobky, zeleninu, tvrdší druhy ovoce a neslazené nápoje," uvádí Lucie Hronková.

Co nejvíc kazí zuby

Sladké a kyselé nápoje

Zubní sklovinu, a obecně zuby, ovlivňuje mimo jiné i strava a její skladba. Velice škodlivé je působení cukru, protože cukr je vlastně lepkavý sacharid, který se hravě usadí ve všech koutech zubů a dutiny ústní. Nejhorší jsou nápoje typu cola, energetické nápoje a ovocné šťávy.

Po čem si nečistit zuby

Rozhodně si ale zuby nečistěte bezprostředně poté, když sníte něco sladkého nebo kyselého. „Ve chvíli, když sníte něco kyselého či sladkého, tak si zuby naleptáte. Slina to dokáže opravit, ale potřebuje na to aspoň třicet minut. Proto v žádném případě zuby hned po jídle nečistěte.

Jak se řeší mezizubní kaz

Zubní lékař vám nejdříve dá injekce kvůli znecitlivění, pak nastává vrtání postiženého zubu, odstraní zasažené tkáně, prodezinfikuje kavitu a nakonec do vyvrtaného otvoru vloží výplň z vhodného materiálu tak, aby byla obnovena pevnost a tvar struktury zubu.

Jaké jsou nejlepší mezizubní kartáčky

Nejlepší mezizubní kartáčky

Pořadí Název Hodnocení
1. Elgydium Clinic Mono Compact 2,5-2,2 mm ⭐ 100 %
2. Curaprox CPS 011 Prime Refill 8 ks ⭐ 98 %
3. Curaprox CPS 405 Perio plus 5 ks ⭐ 97 %
4. TePe Original 0,7 mm 8 ks ⭐ 95 %

Po čem žloutnou zuby

Sklovinu mohou zabarvit pigmenty z různých pochutin, nápoju a zlozvyků. Zejména kouření, káva, čaj, červené víno, žluté koření či jiné výrazně barvené potraviny. Tyto pigmentace lze odstanit mechanicky, protože jsou na povrchu skloviny.

Co ničí zuby

Kromě sladkého a kyselého mají negativní vliv na chrup i slané pochoutky. Není to však primárně sůl, která způsobuje zubní kazy. „Většina slaných pochutin, jako jsou různé krekry, sušenky, chipsy a další, obsahují rafinované sacharidy, které se přetvářejí v ústech na cukr a poskytují tak krmivo pro bakterie.

Kdy začne bolet zubní kaz

Bolest začíná většinou v okamžiku, kdy kaz dosáhne vrstvy centimu, který leží pod ochranným obalem skloviny.

Jak se zbavit kazu doma

Pokud se ptáte, jak se zbavit zubního kazu a ideálně doma, zklameme vás. Z lékařského hlediska není možné zubní kaz vyléčit doma. Návštěvě zubaře se bohužel nevyhnete. A ani zubní lékař zubní kaz nevyléčí, dokáže ho „jen“ zastavit a zabránit jeho šíření.

Jak často se mění mezizubní kartáček

Mezizubní kartáčekpři každodenním používání vydrží cca 3 týdny. Vyměnit je potřeba když se štětinky kartáčku opotřebují, roztřepí, případně se ohne drátek. Mezi osvědčené a časem prověřené patří rozhodně mezizubní kartáčky firmy TEPE a mezizubní kartáčky firmy Curaprox.

Co nejvíce barví zuby

„Mezi potraviny, které zuby mohou zabarvit, patří například kečup, červená řepa, červená paprika, maliny, borůvky, mrkev či sójová omáčka. Z nápojů jsou to především káva, čaj, červené víno nebo džusy.

Co znamenají bílé skvrny na zubech

Křídově bílé skvrny, které se nově objevily na zubech a dříve na nich nebyly, jsou s velkou pravěpodobnstí počínající demineralizace zubní skloviny. Takováto místa vznikají vlivem bakterií zubního plaku, který na zubech po delší dobu bez dobrého očištění ulpíval.

Jak zastavit zubní kaz

Léčba zubního kazu spočívá v odborném ošetření zubním lékařem, který kaz odvrtá a následně zub vyplní vhodnou zubní výplní. Počínající zubní kaz je možné ošetřit gely s fluoridy, které obnovují zubní sklovinu, čímž zpomalují či úplně zastavují rozvoj zubního kazu.

Jak se zbavit zubního kazu bez zubaře

Pokud se ptáte, jak se zbavit zubního kazu a ideálně doma, zklameme vás. Z lékařského hlediska není možné zubní kaz vyléčit doma. Návštěvě zubaře se bohužel nevyhnete. A ani zubní lékař zubní kaz nevyléčí, dokáže ho „jen“ zastavit a zabránit jeho šíření.

Jak vypadá začínající kaz

Zprvu se vyvíjí nenápadně a bezbolestně, nelze ho pouhým okem zachytit. Projevuje se jako bílá skvrna, kterou v tomto stadiu ještě lze „vyčistit" a kazu se tak zbavit. Pokud k tomu nedojde a kaz se vyvíjí dál, můžete zaznamenat na zubu nerovnost nebo prohlubeň.