Co se stane po sundání rovnátek?

Co se stane po sundání rovnátek?

Co se děje po sundání rovnátek

Po dokončení léčby se fixní rovnátka sundají, zuby se očistí a vyleští. Vždy zároveň zhotovujeme i fixní retainer (podlepení drátem) na dolní přední zuby a často i na horní zuby a otiskujeme na retenční (stabilizační) rovnátka.
ArchivPodobné

Jak dlouho trvá léčba rovnátky

Délka léčby je závislá na obtížnosti vady. Obvykle ale léčba fixními aparáty trvá u dospívajících 1-2 roky, u dospělých 1,5-2 roky. U velmi malých vad trvá léčba jen několik měsíců. Pro optimální průběh léčby je nezbytné docházet pravidelně na kontroly a používat přídavná zařízení k aparátům dle pokynů lékaře.

Jak dlouho se nosí Retainer

Po sejmutí fixního aparátu jsou na zuby ze strany patra a jazyka lepeny retenční dráty – tzv. fixní retainery a na noc pacient nosí snímací rovnátka nebo průhledné folie. Retenční fáze trvá okolo 3 let, kontroly jsou každé 3 měsíce, později jednou za půl roku.
Archiv

Jak sundat drát ze zubů

Pokud nejste schopni se dostavit do ordinace a drát vám opravdu vadí, je možné jeho konec uštípnout např. pomocí nůžek nebo kleštiček na nehty. Uštípnutý kousek je třeba zachytit a vyndat z úst. Ligaturu je možné přitlačit k zámku nebo zubu buď nehtem nebo např.
Archiv

Jak se zbavit skvrn po Rovnatkach

Existují metody, kdy se u nizšího stupně postižení profesionálně aplikují na zuby speciální terapeutické pasty (Apapro)/gely, které mají vysokou schopnost remineralizace skloviny. U výranějšího postižení se stomatology používá i tzv. metoda ICON.

Co jíst po nasazení rovnátek

Po nasazení fixního rovnátka mohou být Vaše zuby citlivé, někdo může pociťovat i bolest, proto je vhodné zejména v prvních dnech konzumovat spíše měkčí potravu. Postupem času, jak si na rovnátka budete zvykat, můžete zkoušet jíst běžné potraviny.

Jak si narovnat zuby bez rovnátek

Dobrý den, zuby srovnat jinak než rovnátky nelze. Zdravé zuby, ještě k tomu řezáky, Vám žádný stomatolog bezdůvodně neextrahuje.

Jak bolí rovnátka

Rovnátka & Bolestivost

Po nasazení Vašich prvních rovnátek si můžete všimnout, že zuby a sliznice úst jsou více citlivé, až bolestivé. Tento stav je zpočátku naprosto normální u pacientů, kterým byla rovnátka právě nasazena. Slibujeme Vám, že tato zvýšená citlivost či bolest do několika dní odezní.

Jak často utahovat rovnátka

Jak časté jsou návštěvy u ortodontisty Ortodontické kontroly u pacientů s fixním aparátem jsou obvykle jednou za 6 až 8 týdnů, vždy však závisí na typu vady.

Kdy sundat Retainer

Našim pacientům ho necháváme minimálně 3 roky, ale často i déle (dokud nevyrostou zuby moudrosti, nebo je-li zvýšené riziko pohybu zubů), u někoho zůstává retainer trvale. Lepidlo, kterým je retainer fixován k zubům vám dle potřeby doplníme my, nebo váš ošetřující zubní lékař.

Jak často měnit gumičky na rovnátkách

Rovnání zubů probíhá speciálními drátky – oblouky, které jsou vkládány do kroužků a k zámkům jsou připevněny elastickými ligaturami-gumičkami. Gumičky se mění každou návštěvu, je tedy možné barvy střídat nebo zvolit nenápadné stříbrné gumičky.

Na co jsou gumičky na rovnátka

Mezi základní součásti fixních aparátů patří kroužky na zadních zubech (nemusí být vždy) a na předních zubech nalepené zámky. Do zámků je vložen drát, který vyrovnává zuby a je k zámkům upevněn ligaturami. Ty mohou být gumové (barevné i bezbarvé „gumičky“) nebo kovové. Ligatury svým velkým třením zpomalují pohyb zubů.

Jak často si čistit zuby s rovnátky

K péči o fixní rovnátka je zapotřebí speciální zubní kartáček pro péči o rovnátka. Zuby je zapotřebí čistit opravdu důkladně nejen ráno a večer, ale po každém jídle. Čištění je důležité také z estetického hlediska, kdyby vám kousek jídla za rovnátky uvízl.

Jak se starat o zuby s rovnátky

Lidem s rovnátky je doporučováno používat manuální nebo elektrický zubní kartáček s hlavicí s vlákny uzpůsobenými pro očistu zámečků a drátků. Kartáčkem je třeba čistit zuby jak seshora nad zámečky, tak pod nimi. Vhodné jsou speciální zubní pasty a ústní vody (např. značky GUM Ortho).

Jak dlouho bolí zuby po nasazení rovnátek

Po nasazení rovnátek můžou pacienti cítit tlak a bolest při dokousnutí. Do týdne tato bolestivost odezní. Průvodním jevem po nasazení fixního aparátu jsou také podrážděná místa kontaktu tváře a jazyka s vystouplými komponenty fixního aparátu.

Jak moc bolí rovnátka

Po nasazení Vašich prvních rovnátek si můžete všimnout, že zuby a sliznice úst jsou více citlivé, až bolestivé. Tento stav je zpočátku naprosto normální u pacientů, kterým byla rovnátka právě nasazena. Slibujeme Vám, že tato zvýšená citlivost či bolest do několika dní odezní.

Jak si sám srovnat zuby

Nejčastěji to jsou klasická kovová rovnátka, která mají nejširší možnost použití. Dalším druhem jsou méně nápadná keramická či lingvální, která jsou umístěná na vnitřní straně zubu. Samostatnou kapitolu pak tvoří neviditelná fóliová rovnátka (zkušenosti redaktorky čtěte zde).

Jak se rovná předkus

Pokud má váš předkus skeletální příčinu, často se doporučují ortodontické aparáty, které se umisťují za zuby. Vyvíjejí stálý jemný tlak, který posouvá kost a zuby dále směrem ven.

Co se nesmí jíst s rovnátky

Měli byste se vyhnout velmi tvrdým potravinám, jako jsou například ořechy, tvrdé kůrky chleba, topinky, kosti, rovněž ovoce s peckou může způsobit odlomení zámečku od zubu. Nedoporučuje se ani tvrdá zelenina a ovoce (mrkev, jablko atd.)

Jak dlouho se nosí rovnátka na noc

Správné dodržování nošení snímacích rovnátek je rozhodující!

Klasická snímací rovnátka je třeba pro požadovaný efekt nosit po celou noc a i během dne. Celá doba nošení by měla každý den činit minimálně 12 hodin. Co se týče fóliových, neviditelných rovnátek, doporučená doba nošení je 22 hodin denně.

Co je to Retainer

Nošení retenčních aparátů je nezbytné pro zdárné ukončení ortodontické léčby. Dokončuje usazení zubů po ukončení jejich pohybů. Retenční aparát může být vyjímatelný přístroj nošený zpočátku celou dobu v ústech a vyjímaný pouze na jídlo a čištění zubů, později nošený pouze na noc.

Co je fixní Retainer

Fixní retainer Fixní retainer obvykle tvoří tenký drátek, který se táhne přes vnitřní stranu spodních nebo horních předních zubů. Drátek je uchycen lepidlem podobně jako u zámků fixních rovnátek. Fixní retainery do úst umisťuje a z úst vyjímá dětský orthodontista.

Jaká barva je nejlepší na rovnátka

Zvažte tmavší barvy

Naopak, díky tmavším barvám, jakou je námořnická modrá, nebo fialová, budou Vaše zuby vypadat bělejší. Jít tedy do tmavší barvy, nebo odstínu je dobrou volbou a sázkou na jistotu.

Kdy se davaji gumičky na rovnátka

Pár dní před nasazením fixního aparátu se musí mezi stoličky vložit separační gumičky, které od sebe zuby nepatrně oddálí a umožní bezproblémové nasazení kovových kroužků.

Jak dezinfikovat rovnátka

Čas od času ponořte neviditelná rovnátka přes noc do roztoku připraveného z vody a šumivé tablety určené pro čištění zubních náhrad. Tím udržíte dlahy hygienicky čisté a perfektně průhledné.