Jak stříhat smrk?

Jak stříhat smrk?

Jak tvarovat smrk

Tvarování smrků:

Provádíme velmi podobně jako tvarování jedlí, ale u botanických druhů jako například Smrk Pančičův-Picea omorika se špatně tvaruje do vejčitého tvaru, ale snažíme se rostlinu tvarovat na úzký habitus, kde je vrchol ukončen špičkou. Růstový vrchol přitom můžeme zastříhávat nad tažným pupenem.
Archiv

Jak tvarovat stříbrný smrk

Nechcete-li stříhat, můžete zakracovat přírůstky ručně – vylamovat nově přirostlé větvičky zhruba o polovinu. Vhodná doba je kolem poloviny června, kdy jsou přírůstky "zralé", ale ještě ne dřevnaté. Na rozdíl od zastřižení nezůstává konec výhonu holý, i když je zaštipování pracnější, stromek vypadá líp.
Archiv

Kdy se stříhají jehličnany

Ideální doba pro prořezávání jehličnatých stromů je uprostřed léta od července do srpna a před jarem od února do dubna. Týká se to převážně mladých výhonků, odumřelé větve můžete odstranit kdykoliv.
Archiv

Jak stříhat jehličnany

Když živý plot dosáhne požadované výšky, sestřihněte také vrchol, aby se řídký plot postupně zahustil. Mladý jehličnatý živý plot lze stříhat nůžkami na živý plot. Vysoký plot lze stříhat nůžkami na živý plot s dlouhými rameny. Jehličnatý živý plot nelze zmladit průklestem.
Archiv

Jak zachránit usychající smrk

Pak proudovou vodou řádně prolít korunu stromu.

A pak se modlit, aby strom přežil. Velmi uvážlivě a omezeně po poradě s orgány životního prostředí lze použít postřik Pirimorem (provádějí specializované firm) a jiným přípravkem proti mšicím, ale je to rizikové pro člověka, včely, vodní zdroje apod.

Kdy se mohou stříhat smrkový

Stříhejte po vyzrání jarních letorostů, to znamená v červenci, nebo počkejte na dobu před pučením, tedy na konec zimy. Důležité je, aby smrk měl kónický tvar, a byl tedy dole širší, jinak vám bude odspodu sesychat. Důležité je si pamatovat, že smrk nedokáže obrazit ze staršího dřeva.

Jak může být vysoký smrk

Dorůstá výšky až 50 m. Jehlice jsou 10–25 mm dlouhé, 1 mm široké, na průřezu čtyřhranné a na konci zašpičatělé. Rozmnožovací orgány jsou jako u ostatních nahosemenných rostlin šišticovité.

Jak se starat o jehličnany

Pěstování jehličnanů je snadné, pokud jde o lokalitu, jsou poměrně nenáročné. Pokud dostanou dostatek živin, světla i vláhy, a budete se o ně pravidelně starat, zejména je stříhat, resp. zaštipovat, budou dělat radost dlouhá léta. Většině druhů se lépe daří na slunných či polostinných stanovištích, ale zvládnou i stín.

Proč schne stříbrný smrk

Žloutnou po tisících. Invaze mšice smrkové má za následek plošné usychání smrku pichlavého, lidově stříbrného. Podle odborníků se nákaza šíří po celé republice, napadené stromy jsou i na Českobudějovicku.

Proč rezaví smrk

„S velkou pravděpodobností je původcem hmyzí škůdce mšice smrková. Nejčastěji napadené jsou smrky pichlavé, jinak též nazývané stříbrné, výskyt se ale objevil už i na dalších jehličnanech,“ informovaly na webových stránkách města Lucie Kovaříková z odboru životního prostředí a Gabriela Poulová z odboru majetku.

Jak muze vyrust smrk

Smrk je pěstován v hospodářských lesích jako cenný zdroj dřeva. Často byl vysazován ve formě monokultury, ale od ní se pro její některé nepraktické vlastnosti (nízká akumulační schopnost srážek v ekologicky nevyzrálých společenstvech, náchylnost k polomům a škůdcům, zejména kůrovci v teplejších oblastech, atd.)

Jak dlouho se dožije smrk

Dožívá se 350-400 let. Nejvyšší smrk byl změřen v r. 1864 na Šumavě. Měl výšku 68,9 m, tloušťku 168 cm, věk 585 let a byl zdravý.

Jak dlouho žije smrk

V lese jeho růst pokračuje, a to klidně o 0,5 až 1 metr za rok. Růst se zastavuje ve výšce 50 až 60 metrů. Strom žije dál a dožívá se až 400 let.

Jak rychle rostou smrky

Smrk roste tak rychle, že za prvních 20 let přiroste ročně průměrně 31 cm a dále od 21 do 40 let přiroste ročně průměrně 49 cm.

Na co se používá smrk

Zedníci používají smrk na hladítka, bednění a podlážky lešení. Smrkové dřevo je důležitou surovinou pro výrobu papíru. Zvláštností je tzv. rezonanční smrk (kmeny s velkou hustotou letokruhů), ze kterého se vyrábí hudebních nástrojů.

Jak je vysoký smrk

Strom dosahující v podmínkách přírodního lesa velkých rozměrů. Výšky 50-60 m, tloušťky kolem 150 cm, objemu i přes 30 m3. Dožívá se 350-400 let.

Jak se mnozi smrk

Nejpřirozenější způsob rozmnožování smrků (a dřevin vůbec) představuje výsev semen, tedy generativní množení. Používá se u základních druhů, zatímco pro kultivary je vhodné upřednostnit roubování či řízkování – vegetativní množení.

Jak pěstovat stříbrný smrk

Smrk se dá pěstovat nejen v zahradě, ale i v květináči jako balkonová dřevina. Jeho růst lze regulovat podle toho, jak prostorný květináč mu dáte. Nezapomeňte na odtok vody a drenážní vrstvu. Ve vegetační době jej přihnojujte a dopřejte mu dostatek vody.

Jak rychle roste stříbrný smrk

Smrk pichlavý (Picea pungens – stříbrný smrk) je oblíbenější, ale pomalejší sourozenec českého zeleného smrku. 200 cm mu trvá přibližně 12 let.

Kdy má smrk šišky

Plody a šišky lesních dřevin se sbírají po celý rok. Sběr šišek smrku a borovice ale probíhá od konce listopadu do března.