Колониален стил в интериора

Искате ли по някакъв начин да актуализирате интериора на вашия дом, но популярните тенденции в дизайна не ви подхождат? Обърнете внимание на колониалния стил. С него можете да подчертаете богатството си, да засилите усещането за комфорт и уют..

Името на стила датира от времето на могъщата Британска империя, когато включва повече от една четвърт от земите на Азия, Африка и Новия свят. Разбира се, британците наложиха своя език и дори култура – в интериора на къщите се появиха някои английски черти..

Съдържание:

Специфични черти

Въпреки факта, че са изминали няколко века, идеята за колониалния стил остава същата – разумна комбинация от богат лукс, комфорт и екзотика.. Забележка! Този дизайн на апартамента е подходящ за тези, чийто доход е над средния. Висококачествените естествени материали, облицовки и декор струват много.

Цветя

Най -забележителната черта на колониалния стил са екзотичните растения. Наоколо е буйна и буйна растителност, всичко е зелено и светло. Естествено, жителите на източните територии украсиха домовете си по най -достъпния начин – с палми и папрати..   

Забележка! Не говорим за една почти изсъхнала длан в ъгъла, за която всеки, който влиза, искрено съжалява. Зеленината в колониален стил, стояща в няколко саксии, радва окото на всеки, който влезе в стаята.. Ако не харесвате или не знаете как да се грижите за растенията, не измъчвайте себе си и цветята – пропуснете тази точка. Не забравяйте, че основната цел е да се постигне максимален комфорт и уют.. 

Специална архитектура

Най-често колониалният стил се избира от собствениците на двуетажни къщи. Именно в този случай дизайнерът има къде да се скита и да проявява въображение.. 

Тъй като къщата е подредена според принципите от минали години, няма пластмасови и опънати тавани. Изкуствените материали са твърде забележими. Висококачествените дървени прозорци ще се затоплят през зимата не по-лошо от пластмасовите, а вратите от тъмно дърво ще ви дадат незабравимо усещане за уют. Съвет! Би било хубаво да направите няколко изхода към градината: от кухнята, спалнята или коридора. Голям прозорец към пода и фразата „излез през прозореца“ ще променят трагичното си значение. 

Естественият камък и дърво са подходящи като облицовъчни материали. Само си представете: фасадата на къщата е облицована с зидария, масивен дървен прозорец и врати, подови настилки от естествено дърво, плетени мебели и вие. Липсва само камина и пухкав килим под краката. На такова място всеки ще усети уюта и топлината на дома си.. 

Забележка! Колониалният стил използва тъмни дървета: махагон, венге и бамбук.

Стени и тавани

Дизайнът използва естествени материали: камък, дърво, мед, глина и тухли. 

Ако не искате да се заблуждавате с тапети, можете да боядисате стените в светъл нюанс. Най -подходящи са бежово или кремаво – те ще дадат усещане за въздух и визуално ще увеличат стаята.. Харесвате ли повече тапети? Изберете ги. Плътните цветове или продуктите с малък бамбуков модел ще изглеждат страхотно. 

Съвет! Искате ли нещо по -ярко? След това потърсете тапет с екзотичен модел. Предпоставка са естествените цветове. В противен случай стените ще бъдат избити от общия план..   

Можете да оставите таваните равномерни и леки или да украсите с плат или кожа. Това ще придаде на интериора повече претенциозност и грация.. 

Подът трябва да е по -тъмен от стените и тавана, но също така е желателно да е твърд. Този дизайн на повърхността служи като перфектен фон за мебели и декор..

Завеси и други тъкани

Първоначално всички къщи в колониален стил имаха дървени капаци. Те пазеха от парещото слънце, силните ветрове и бурите, тъй като климатът в тези страни остави много да се желае. През нощта прозорците обикновено бяха окачени със завеси от скъпи тъкани: кадифе, коприна или тънък лен. 

Сега няма нужда от капаци. Вместо това те използват бамбукови щори, които се справят със задачата не по -лошо от стария метод.. В допълнение към прозорците, текстилът се използва за тапициране на фотьойли и дивани, покривки и декоративни възглавници.. 

Съвет! Възглавниците са чудесен начин да добавите акценти в стаята. Поставете няколко продукта в същия стил и стаята забележимо ще се промени.. 

За дом в колониален стил дизайнерите препоръчват използването на естествени тъкани:

  • коприна;
  • спално бельо;
  • козина;
  • памук;
  • вълна;
  • кадифе.

В стаята могат да се комбинират няколко вида текстил. Например, допълнете най -фините ленени завеси с шикозни кадифени покривки. Ще изглежда по -богато и по -интересно..

Забележка! Не прекалявайте с декора. Всичко трябва да бъде умерено. 

Колониални мебели

Красотата на този стил е разнообразието от мебелни елементи. Сред многото модели дивани и гардероби определено ще намерите мечтата си. 

Ето някои опции за разположение:

Кой не обича да прекарва една вечер на дивана в залата със семейството или приятелите си? Можете да разнообразите интериора с помощта на меки кресла, тапицирани с приятен плат или кожа, поставени близо до електрическа камина. Издълбани дървени шкафове с книги, меки тахти, свещи и красив пейзаж над камината ще допълнят декора доста добре. Препоръчва се да поставите няколко декоративни възглавници на дивана и фотьойлите. Няколко саксии с екзотични растения, топъл килим на пода и малка масичка за кафе от тъмно дърво – атмосферата на такава всекидневна ще ви радва всеки ден.. 

     2. Спалня.

Огромно легло с балдахин, дамска маса с огледало в позлатена рамка и скрин – тези спални изглежда са напуснали екраните на стари филми. В него определено ще усетите уюта и комфорта.. Използвайте растения и декоративни предмети, за да подправите нещата малко. Не прекалявайте с декора или мебелите – в спалнята трябва да има достатъчно място и въздух. 

Изобилието от изкуствена светлина не се препоръчва в стаята. Искате повече светлина? Големите прозорци са идеални за светла спалня. 

    3. Кухня.

В кухнята комфортът и издръжливостта са най -важните. Мебели от масивно дърво и плотове от естествен камък. Здрава каменна маса е заобиколена от столове от тъмно дърво с мека кадифена тапицерия. Тази кухня е гордостта на цялата къща.. Можете също така да мечтаете и да подредите мебелите така, както искате – няма строги ограничения за това.

Декор

Какво може да се използва като декорация освен растения и текстил? В това можете да покажете въображението си и да въплътите дори най -смелите си решения..

Дизайнерите препоръчват да поставите:

  • Порцеланови вази и паравани в китайски стил;
  • Дивашки маски;
  • Кожи от животни;
  • Картини в масивни дървени рамки;
  • Антични огледала;
  • Книги, шах, карти и глобуси.

Умелото съчетание на различни декоративни елементи ще създаде комфортна атмосфера в къщата, която винаги ще зарадва собствениците си.. Съвет! Лампите, направени да изглеждат като горящи свещи, са отличен заместител на конвенционалните крушки. Такова удоволствие ще струва много, но ще даде невероятна светлина и ще се впише идеално в цялостната картина.. 

Не забравяйте, че прекомерната употреба на декорация ще направи стаята да изглежда много по -малка. Ако не искате да затрупвате стаята, използвайте минимум декорации.. 

Модели

Колониалният стил е невероятна комбинация от сдържаност и екзотика, цивилизация и дива природа. Той е роден точно там, където животинските кожи и палмите са елемент от ежедневието. Това все още личи по моделите, които дизайнерите най -често използват..

Естественост, естественост – идеален за дом в колониален стил. Флоралните мотиви са по -подходящи за тапети. Листата от папрат или орхидея на спокоен фон ще изглеждат страхотно в хола. Животинският печат ще изглежда по -добре върху декоративни елементи. Така той се фокусира върху себе си, но не дразни очите.. 

Гравирането е чудесно решение за кухня или спалня. Искате ли нещо по -ярко? Изберете модел с екзотични птици. 

Заключение

Колониалният стил е чудесен начин да украсите дома си по богат и вкусен начин. Това ще изисква много финансови разходи, но резултатът определено ще ви зарадва. Вижте реални примери за съвременни колониални къщи:

– Чарът на колониално имение в Маракеш

– Колониална къща в Сан Франциско