Минималистичен стил в интериора: минимални детайли – максимален комфорт

Стилът минимализъм в интериора е дизайн, който се характеризира със сдържаност и строгост в дизайна. Това се постига главно чрез използването на функционални интериорни елементи, геометрични форми и комбинация от два основни цвята. Изключително важно е при декорирането на помещението да се раздели правилно пространството. Техническите материали се използват широко за създаване на интериора. Обикновено те са компактни, черни или сиви на цвят и имат строга геометрична форма..

минималистична стая - снимка

Съдържание:

Някой избира посоки като японски или скандинавски минимализъм, въз основа на собствените си убеждения, а за някой – това е единственият начин за рационално използване на наличните квадратни метри. Ето основните отличителни черти на тази тенденция:

  • Интериорният дизайн в стила на съвременния минимализъм предполага много пространство, така че е препоръчително да се отървете от преградите в стаята.
  • Нуждаем се от масивни прозорци, за да наситим помещението с достатъчно светлина..
  • Цветовата схема се постига чрез игра с полутонове. Най -често срещаният избор: бяло, комбинирано с графично сиво.
  • Материали: хромирана стомана, стъкло, пластмаса, керамика, изкуствен и естествен камък, текстурирано дърво.
  • Минималистичната маса, диван, мебели и полилеи имат проста геометрична форма. Формите позволяват леко огъване, но не и спираловидно.
  • Фантастичен декор и орнаменти липсват. Стените могат да бъдат украсени с няколко минималистични картини.
  • Дизайнът се характеризира с плоски отразяващи повърхности. Всяка мебел има точни пропорции и цветове..
  • Вместо завеси се използват хоризонтални или вертикални щори..
  • Разсеяно осветление. Налични са неонови или халогенни лампи на тавана.

Минималистичният интериор на стаята е идеален за тези, които са уморени от претенциозност и копнеят за елегантна простота. За да направите това, трябва да изоставите декора и нефункционалните детайли. Стаята е доминирана от простор и много светлина..

минималистичен интериор - снимка

Стени

Допуска се облицовка с текстурирана мазилка, широки лъскави плочки или тапети. Стените също могат да бъдат направени от стъкло, бетон или естествен камък с релеф.

стена в стила на минимализма - снимка

Минималистичен таван

Таванът не трябва да натоварва интериора и да е обемист. Следователно съдържанието на сложни елементи в неговия дизайн е неприемливо. Най -добре е да го боядисате в светъл цвят, като му придадете равномерна текстура, или да монтирате опънат таван. С голяма площ на помещението многостепенните тавани могат да бъдат полезни..

таван в кухнята в стила на минимализма - снимка

Етаж

Лаконизмът в интериора е най -добрият начин да помогнете за изразяване на пода, без да рисувате в естествени цветове. Има няколко варианта за подови настилки: ламинат, полимерно покритие, паркет, обикновен килим, саморазливен под и керемиди от порцеланов камък. Различните стаи позволяват различно покритие. Килим с дълга купчина ще изглежда уютен в спалнята..

Дизайн на апартамент в стила на минимализма

Минималистичният стил в интериора на апартамента гравитира към опростени форми и голямо пространство, като същевременно остава уютен и привлекателен. Помислете какви мебели можете да премахнете, без да жертвате комфорта. Изберете няколко елемента в проста, сбита форма. Съхранявайте само функционални предмети на масата и повърхностите. Ако правилно изберете всички детайли на интериора и декора, ще получите стая, пълна с пространство, светлина и въздух..

Следвайки принципа „по -малкото е повече“, се отървете от обекти, които са смазващи и разсейващи. Минимализмът в мебелите е идеален за интериора. Например, незабележим шкаф, който може да бъде вграден в стената. По правило той няма задна стена, а рафтовете му са прикрепени към стената. Чудесно е, ако шкафовете и мебелите се сливат с тавана и стените, създавайки усещане за свободно пространство. Когато избирате мебели, не забравяйте, че личните вещи не трябва да се виждат. Ето защо е по -добре да изберете рафтове с врати и затворени стелажи, както и да закупите нисък диван.

Минималистична кухня

Кухня, проектирана в духа на тази тенденция, трябва да излъчва чистота и ред. Както във всяка друга стая, пренасищането с ненужни предмети е неприемливо. Следователно всички домакински уреди трябва да бъдат вградени. Изборът на материали е широк: естествен камък, тухла, дърво. Декоративните елементи от стъкло и хромирана стомана също са приемливи..

снимка на кухня в стил минимализъм

За стени най -подходящи са бежово и бяло, които могат да бъдат разредени изгодно със сиви и кафяви мебели. Подът е покрит с паркет или плочки. Интериорният дизайн на кухнята в стила на минимализма предполага наличието на мебели с прости форми.

минималистична кухня - снимка

Спалня в стила на минимализма

Идеалният дизайн на спалнята включва просторна стая с много слънчева светлина. Препоръчително е да изберете спокойни, топли нюанси. Възможни са комбинации от люляк и бежово, както и сиво и бяло. Обикновен килим може да се постави на пода.

снимка на спалня в стила на минимализма

Идеалната спалня трябва да бъде уютна. Стилът минимализъм в интериорния дизайн на спалнята е създаден от малко количество мебели. Ще бъде удобно да съхранявате неща във вградени гардероби и нощни шкафчета с проста форма. Огледалото и лампите могат да се монтират на стена. Препоръчително е да изберете най -простите завеси или да използвате щори.

Леглото в стила на минимализма има лаконична форма. Дизайнерите съветват да се даде предпочитание на широко легло с дървена табла. До него изгодно ще изглеждат функционални нощни шкафчета, върху които могат да се поставят лампи. Масивни саксии с растения са подходящи и в спалнята..

Къща в стила на минимализма

Много къщи в тази посока имат просто, непретенциозно и функционално оформление, което осигурява много пространство. Прости форми, отворени етажни планове, практически без вътрешни стени, малки складови площи и акцент върху много дневна светлина, за да се определи минималистичният дом. Този прост дизайн на дома избягва много входове и изходи и е свободен от завои и ъгли..

минималистична къща - снимка

Всекидневна в стила на минимализма

Един от най -добрите съвременни интериори, който носи лукса на сдържаната елегантност в ежедневието. С правилния дизайн получавате стая с положителна, светлинна енергия. Обикновено за декориране на хола се използват класически нюанси: черно, бяло, бежово и сиво. Също така е приемливо да се въведат изблици на смели нюанси като оранжево, червено и зелено..

Интериорният дизайн на хола в стила на минимализма трябва да бъде обмислен до най -малките детайли. Той хармонично съчетава открито пространство, строга форма и функционалност. Правилното осветление е съществен елемент от хола. Големите прозорци осигуряват много светлина, което прави хола ви да изглежда по -голям. По -добре е да монтирате телевизора на стената и да изградите шкафове. Потърсете и предмети с плоски отразяващи повърхности. Мебелите за хол в стила на минимализма (диван, фотьойли, масичка за кафе) трябва да имат геометрични форми и дори силуети.

Баня в стила на минимализма

Интериорните и банята се отличават със сдържаност и строгост. Посоката не понася повече от два основни цвята. Като алтернатива можете да изберете бежова вана с кафяво покритие..

Подът също не трябва да се претегля от текстури и цветове. Най -добре е да поставите плочки или водоустойчив ламиниран паркет. Интериорният дизайн на банята в стила на минимализма изключва стенописи, барелефи и така нататък. Предлага се широка гама от облицовъчни материали: дърво, метал, стъкло.

снимка за баня в стила на минимализма

Ограничете броя на аксесоарите за баня. Рафтовете с ролетни щори изглеждат спретнати и не претоварват стаята. Металните стойки за огледала и кърпи ще пасват идеално. Също така е важно да не забравяте за разсеяното осветление. Минималистична вана е вана с проста геометрична форма без излишни детайли..

Коридор в стила на минимализма

В коридора също трябва да комбинирате не повече от два цвята. Можете да вземете бяла, бежова или млечна като основа. Що се отнася до мебелите, по -добре е да изберете функционален гардероб за връхни дрехи и рафт за обувки с правилна геометрична форма. За визуално разширяване на пространството те купуват мебели с огледална повърхност. Интериорът на коридора в стила на минимализма предполага разсеяно осветление, излъчвано от сливащи се с обстановката лампи..

Детска стая в стила на минимализма

Детска стая в тази посока е идеална за семейство с няколко деца. Ако изберете функционални мебели, можете значително да спестите място. За да направите това, трябва да фиксирате няколко стенни шкафа на стената, върху които ще бъдат разположени книгите. Можете да започнете да декорирате детската стая с подбора на тонове. По правило това са светли нюанси за стени. Те могат да бъдат боядисани или да се използват светли тапети..

Дизайнът на стаята на тийнейджъра в стила на минимализма включва разтегателно легло. Предимството на това легло е, че долната му част се плъзга навън за сън и се прибира през деня. Също така, за да спестите място, можете да използвате трансформиращи се мебели. Такава детска стая ще бъде чудесно място за игри и творчество..

Сега нека видим видео на истинска минималистична къща:

Свързани статии:

– Топъл скандинавски минимализъм в Дания

– Еко-минимализъм на тайландския остров Ко Самуи

– Минимализъм на английски език