Стил Арт Нуво в интериора: характеристики и характеристики

Стилът в стил Арт Нуво е дизайн в обзавеждането и декора, в който преобладават естествени материали, естествени, „пепелни“ цветове и меки, заоблени линии. Дизайнерското решение в тази посока се характеризира с подчертани растителни мотиви. Доста е трудно да се пресъздаде идеята за препращане на сто процента при ограничен бюджет. Вземайки решение за модерно или арт нуво, ще получите истинско произведение на изкуството.

Стил Арт Нуво в интериора - снимка

Съдържание:

Снимка - интериорът на апартамента в стил Арт Нуво

Модерен модерн в интериора на къщата и апартамента

Много хора бъркат класическото модерно в интериора с модерен стил (съвременен). Всъщност Арт Нуво, като тенденция в дизайна, е доста стар. Започва в края на 1800 -те години. Произхождащ от немската и скандинавската архитектура, Арт Нуво е прост и без аналог. Неговият стил е идеален за нестандартни апартаменти за планиране, студио апартаменти, а също така ще бъде идеален избор при декориране на селска къща.

Интериорът в стил Арт Нуво може да се характеризира по следния начин: формата следва функцията. С други думи, мебелите и декорът трябва да имат предимно функционално предназначение. Коя опция за дизайн е по -добре да изберете? Можете да дадете предпочитание на едно от решенията:

Модерно Арт Нуво в интериора на къщата и апартамента - снимка

Съвременният модерн може да се нарече изкуство. Нека разгледаме по -отблизо основните му характеристики:

  • Дървени елементи с ясно видима структура. Дървото се използва за облицовки за подове, тавани, отвори за прозорци и врати, като се препоръчват мебели от твърда дървесина. Дървените рамки също могат да имат подови лампи и други осветителни тела..
  • При избора на декор и мебели трябва да се помни, че дизайнът има тенденция към меки и плавни линии и липса на симетрия. Линиите трябва плавно да балансират и леко да се вливат едно в едно, сякаш имитират растителни мотиви.
  • Модерността в интериора е дизайн, върху който самата природа е оставила отпечатък. Следователно флоралната тема и орнаментите на животни са станали от колосално значение в нея. Декор в този дух може да бъде избран по ваш вкус или можете да поръчате оригинален..
  • Наличието на стъклени елементи е задължително. Можете да украсите прозорците с мозайки и да приложите техники от витражи за декориране на тавани, врати, прегради и лампи. Вашата стая ще стане още по -удобна с флорални шарки.
  • За разлика от стъклото, металът е по -скоро допълнение, отколкото задължителен елемент и се използва само като декорация. За съзвучие с дизайна е желателно металните елементи да повтарят цветната тема колкото е възможно повече..
  • Интериорният дизайн в стил Арт Нуво включва използването на ограничено количество текстил и само за функционалното им предназначение (завеси, мека мебел и възглавници).
  • Прозорците създават съгласувана композиция с останалата част от стаята. Те могат да бъдат под формата на арка и задължително са големи. Можете да ги украсите с мозайка с флорален мотив..
  • Тапет в стил Арт Нуво – не е хартиен, максимално течен или отсъства. Те могат да се използват за облицовка на стени и тавани.
  • Специален детайл от интериора ще бъдат вратите, украсени с витражи с малки прозорци отстрани и по протежение на арката. Широка врата от две половини е перфектна. Модернизмът в интериора се характеризира с меки, спокойни нюанси. Цветовата палитра включва следните нюанси: кремав, пясъчен, перлен, кремав, прасковен. Тези меки, непроницаеми цветове са най-добрите за предаване на гладки линии и визуално разширяване на стаята. Колкото по -мек нюанс изберете, толкова по -точно ще се реализира идеята. Червено, жълто и фуксия могат да се използват за поставяне на малък брой активни цветни елементи.
  • Пердетата в стил Арт Нуво са монтирани върху широки корнизи. Когато избирате материя за тях, обърнете внимание на естествени, масивни материи, които биха се превърнали в последния щрих, хармонично се вписват в интериора, но не са негов акцент.
  • Модерното се стреми към голямо пространство, в което ще бъде възможно лесно да се раздели стаята на зони, като се използват прегради и подови настилки с гладки линии. Полилеите в стил Арт Нуво ще помогнат за осветление и визуално увеличаване на пространството..
  • Мебелите са избрани изключително функционални и стилизирани. Материал – дърво със стъклени декоративни елементи. Уютните меки мебели също могат да допълнят интериора. Особеността на мебелите в тази посока е нестандартна и изискана форма. Например маса с масивен плот на тънки къдрави крака.
  • Характеристиките на стила Арт Нуво в интериора включват както практични, така и декоративни осветителни тела. Първите включват лампи по пода и стените, както и прожектори. Декоративната функция се изпълнява от редица аплици и подови лампи, чиято задача е да осветят потъмнелите ъгли на стаята. Осветителните устройства могат да бъдат с нестандартна форма и от дърво, порцелан и тънко стъкло, както и да имат метални елементи.
  • Модният класически стил се характеризира със стени в меки цветове и липса на текстура. Ако сте избрали сив или асфалтов цвят за стените, те могат да бъдат украсени с флорални орнаменти, за да се избегне мрачността. Панелите от светло оцветено естествено дърво също са приемливи.

Дизайн на апартаменти в стил Арт Нуво и неговата стилистика

Искате ли апартаментът ви да съчетае изящен стил, комфорт и изтънченост? Стилът в стил Арт Нуво в интериора на апартамента ще ви помогне да създадете уютна атмосфера с помощта на меки линии и неутрални цветове, особено след като това дизайнерско решение е отлична основа за експериментиране с декор. Основното правило е да бъдете вдъхновени от природата, нейните цветни форми и естествени цветове. Симетрията е чужда на тази посока, затова е важно да се стремим към изразени сводести форми в апартамент. Това може да се изрази в сводести отвори на врати и прозорци, обемни орнаменти по стените и тяхното рамкиране, а също така да се използва при декориране на стълби и нейните елементи..

Подът в стил Арт Нуво не трябва да бъде ярък акцент в стаята. За да направите това, се препоръчва да използвате паркет или ламинат в цвета на дървеното покритие, което би играло в ярък контраст със стените или в хармония с нюансите на светлото дърво по стените. Също така е нежелателно да се използват керамични плочки поради техните строги геометрични форми..

Мебели в стил Арт Нуво

Тапицираната зона на хола може да бъде представена от диван от тъмно дърво с тапицерия от плат, която да пасва на интериора. Диванът обикновено се купува в комплект с чифт фотьойли, тъй като е важно всички мебели да имат рамка от един и същ дървен материал. Възможна е и такава практична опция като ъглов диван, но е препоръчително да поставите мека композиция в центъра на стаята под формата на „P“ или „G“. Цветовата схема трябва да се основава на цвета на стените, които могат да се разреждат с цветни аксесоари. Мека мебел в стил Арт Нуво се характеризира с компактност и функционалност. Той съдържа материали като дърво, стъкло и метални фитинги..

Модерна кухня - снимка

Модерна кухня и възможности за нейния дизайн

Придържането към първоначалния дизайн в тази посока означава преди всичко наличието на просторна кухня. Ако имате малка кухня, но сте избрали модерен кухненски дизайн, можете да пресъздадете стила, като използвате декоративни елементи.

Стени

Интериорът приема стените като основен фон. За да постигнете този ефект, можете да използвате материал без текстура или да боядисвате стените в приглушен плътен цвят. Тапетите или ламперията не се препоръчват, а елегантност може да се постигне с тапети от матово стъкло или средни керамични плочки. Плочката трябва да е без шарки, а използването на фугираща смес между шевовете е задължително.

Мебели

Кухненският комплект трябва да представлява неразделна част от стената и да има геометрична форма в един цвят. Мебелната композиция е разположена в центъра на кухнята, водена от масивна маса с крака, удължени нагоре. Масата може да бъде както забележителен елемент, така и да съответства на цвета на пода. Столовете са меки, тапицирани с интересни шарки. Кухненските мебели трябва да предават стилистични характеристики, затова изберете модели с меки линии: обикновени или с флорални шарки.

Декор

Специалните цветове и цветни форми в декорацията на кухнята ще ви помогнат да пресъздадете напълно идеята за тази тенденция в дизайна във вашата кухня. Достатъчно е да украсите кухнята с малки детайли като прави дълги завеси, вази, цветя в центъра на масата, стилизирани кухненски прибори и порцелан..

Арт Нуво дизайн и палуби на кухнята - снимка

Спалнята в стил Арт Нуво и нейният дизайн

Интериорът на спалнята в стил Арт Нуво обикновено е представен от чифт основни цветове, няколко декоративни елемента и меко разсеяно осветление..

Стени

Измазването и боядисването на стени са най -популярните решения. Можете също така да изберете неутрален тапет без голям модел или ярък модел. Не се препоръчва използването на пластмаса при декориране на стени.

Етаж

Идеалният материал за пода на спалнята ще бъде линолеум или ламинат в плътен цвят, който може да се разрежда с килими. Не се препоръчва използването на килими с дебела купчина или за покриване на пода със студени материали като камък или керамика. Подът в тъмен цвят или с избелващ ефект идеално ще се впише в дизайна на спалнята..

Мебели

Основният акцент в спалнята трябва да бъде върху легло с луксозна дървена табла. Можете също така да закупите нощно шкафче с ниски крака и малка масичка за кафе. Препоръчително е да закупите масивен гардероб и да изберете най-отдалечения ъгъл за него или да закупите плъзгащ се гардероб с врати от витражи. Аксесоарите за спалня трябва да са в тон с тона на стените и пода. Наложително е всички мебели за спалня да бъдат подбрани в духа на минимализма..

мебели за спалня в модерен стил - снимка

Хол в модерен стил и неговите характеристики

Стени

Цветът на стените трябва да е в хармония с всички нюанси на интериора. Оцветете ги равномерно в един от основните цветове на посоката или комбинирайте няколко неутрални цвята, за да подчертаете всички стърчащи части на стената. Алтернатива на оцветяването ще бъде течен тапет с прозрачен, дискретен модел. Трябва да се помни, че дизайнът на хола не понася пластмасови, гипсови, както и хартиени тапети, тъй като те са изключително трудни за вписване в стила на този дизайн..

Етаж

За уютна и комфортна обстановка в хола най-добрият избор би бил едноцветен паркет или ламинат, върху който можете да поставите един или повече правоъгълни килими в мека зона. За да се пресъздаде дизайнерската идея, е по -добре да се откажат от керамични плочки, килими и линолеум..

Мебели за всекидневна в модерен стил

Не забравяйте, че колкото по -малко мебели има, толкова по -добре е въплътена стилната идея. Зоната за сядане е представена от мека част с тапицерия в една светлина. Отличен избор би бил диван с рамка от тъмно дърво и лека материя на седалките, както и няколко меки кресла. В центъра може да се постави масичка с нисък етаж. Желателно е дървените елементи на всички мебели да са изработени от същия вид дърво. Мебелите могат да бъдат поставени върху обикновен килим. Интериорът на хола ще бъде допълнен от ярки акценти под формата на аксесоари.

Модерна баня: подход към декорацията

Стени

На първо място, трябва да създадете фонова основа, като боядисвате стените в един тон. Освен това можете да използвате керамични плочки или мазилка. На основата се поставя декорация под формата на мозайка или се нанася модел с акрилна боя. Цветовете на фона и декора трябва да се различават с не повече от 2-3 тона.

Етаж

Интериорът на банята в стил Арт Нуво е представен от саморазливен под със сложен модел. Предпочитание може да се даде и на керамика, тъй като ламинатът и линолеумът обикновено нямат топлоустойчиви характеристики. Цветовата схема на пода включва различни нюанси: от светло бежово до наситено сиво.

модерен интериор на банята - снимка

Мебели

За банята трябва да изберете мебели от един комплект, който може да включва шкаф, маса за козметични аксесоари и стол с красиви крака. Слушалките трябва да бъдат избрани така, че да съответстват на пода. ВиК в духа на тази тенденция има стъклени и метални фитинги.

Декор в стил Арт Нуво

Декорирането на стаи предполага наличието на текстил и може да бъде представено с геометрични килими, луксозни завеси, възглавници за дивани, а също така включва картини в стил ар нуво. Бижута от ковано желязо, стъклени и дървени аксесоари със сложни форми придават особен чар.

Полилей или лампа е отделен декоративен елемент. Кристален полилей с пръскане на метал ще изглежда много красив, което ще създаде много отблясъци. Като декор и отделен източник на светлина можете да изберете аплици с кръгли нюанси..

декор в модерен - снимка

Селска къща в стил Арт Нуво

Дизайнът на дома в стил Арт Нуво предлага прави линии, прости пропорции и богата естествена светлина. Къщите в стил Арт Нуво, които виждаме днес, са наследството на световния архитектурен стил, роден през 20 -те години на миналия век. Този стил се характеризира с изискана пластика и хармония на всички детайли в пространството на къщата. Плоски и плитки покриви, големи стъклени конструкции, хармонична връзка с останалото открито пространство и често небоядисани стени – интериорът на къща в стил Арт Нуво е лесно разпознаваем със своята уникална естетика..

Сега нека направим виртуална обиколка на истински апартамент, направен в стил Арт Нуво:

Вижте също някои уютни модернистични интериори:

– Величието и благодатта на хотел Beekman в Ню Йорк

– Модерен и съвременен в апартамент в Барселона