Как да изберем купол с абсорбатор за кухнята

Все още се чудите дали вашата кухня се нуждае от куполна аспирация? Струва си сериозно да помислите за инсталирането му по четири причини..

Куполна аспиратор е необходим не само за борба с ароматите. И:

  • за поддържане на чист въздух,
  • създаване на комфортни условия.

За да не се загубите при избора на устройство за пречистване на въздуха, си струва да следвате предварително оформен алгоритъм. Анализът на характеристиките и техническите характеристики на абсорбаторите ще ви помогне да не изпадате в бъркотия..Тип конструкция

Най-често срещаният и универсален тип абсорбатори с купол са моделите, монтирани на стена. Монтират се над печка или котлони. Крепежни елементи, използвани за стенен монтаж.

Тази опция е идеална за монтаж в обновени кухни. Изглежда хармонично с различни кухненски комплекти..Стенни и монтирани на стена куполни абсорбатори могат да се използват в тандем със свободно стоящи и вградени уреди за готвене.

Ако печката в кухнята е инсталирана в ъгъл, препоръчително е да разгледате по-отблизо куполните устройства от ъглов тип. Те са прикрепени незабавно към две стени, разположени под прав ъгъл една към друга..

В кухни с остров е по -добре да използвате островни абсорбатори с купол. Те се наричат ​​още таванни стойки, защото основата е фиксирана към тавана, а не към стената..Размери (редактиране)

Размерът на абсорбатора трябва да бъде избран, като се започне не от кадри от кухнята, а от размера на работната повърхност на печката. Ширината на купола не трябва да бъде по -малка от ширината на плота. По -добре е да изберете устройство с малък “марж”.

Важно: аспиратор, който е твърде малък, въпреки че няма да бъде напълно безполезен, няма да може да осигури оптимална ефективност.Струва си да се има предвид височината на качулката (куполът с основата). За стая с високи тавани можете да изберете по -висок модел, за ниски жилища е по -добре да изберете най -компактните решения.

Разстоянието между аспиратора и зоните за готвене не трябва да бъде по -малко от:

  • 60 см за електрически печки,
  • 80 см за газови печки.

Шум

Електрическата абсорбатор е шумна по подразбиране. Ако работи твърде силно, не може да става дума за никакъв комфорт.

За да избегнете проблеми по време на работа, изберете аспиратори, чийто двигател издава най -тихите звуци. Нормално ниво на шум – 45-50 dB.Производителност

Средно по време на готвене въздухът в кухнята трябва да бъде напълно почистен (подновен) до 12 пъти за 1 час..

Струва си да изберете качулка въз основа на показатели за ефективност, като вземете предвид този факт..

За да разберете каква производителност ще бъде достатъчна за вашата кухня, трябва да извършите прости изчисления..

  • Разберете обема на въздушната маса в кухнята. За да направите това, площта на стаята (в метри) трябва да се умножи по височината на таваните.
  • Умножете обема по броя на препоръчителните цикли на почистване (12).

Полученият брой е минималният капацитет на купола. За максимална ефективност добавете към него около 25-30%..Консумация на енергия

Колкото по -малко електричество консумира аспираторът, толкова по -изгодно е да го поддържате. Ето защо си струва да изберете модели с минимално ниво на консумация на енергия. Те принадлежат към клас на енергийна ефективност А и неговите подкласове А +, А ++. Количеството консумирана електроенергия може да варира в зависимост от скоростта.

Това ръководство ще ви помогне да изберете куполния аспиратор, който ще осигури най -добрите микроклиматични условия и ще ви позволи да дишате дълбоко по време на готвене..